China overweegt na 35 jaar toestaan van tweede kind

Britse tiener bekent terreurcomplot in Australië
juli 23, 2015
Sport 23 juli
juli 23, 2015
Show all

China overweegt na 35 jaar toestaan van tweede kind

2015-01-19 22:30:41 This picture taken on January 19, 2015 shows a Chinese baby in the arms of his father at a furniture store in Beijing. China's working-age population continued to fall in 2014, the government said on January 20, as Beijing struggles to address a spiralling demographic challenge made worse by its one-child policy. AFP PHOTO/GOH CHAI HIN

China zet mogelijk na 35 jaar een streep door zijn strikte éénkindpolitiek en overweegt ouders toe te staan een tweede kind te krijgen. Een woordvoerder van de regering zei tegen de krant China Business News dat de maatregel tegen het eind van dit jaar kan worden ingevoerd.

De wet die slechts één kind toestaat, is omstreden sinds de invoering in 1980. Een demograaf van de Shanghai Academy of Social Science zei dat de éénkindpolitiek allang had moeten worden afgeschaft. De drijfveer voor de overheid achter de verandering is echter een demografische: de bevolking veroudert snel en daarmee dreigt een gebrek aan werknemers. Zo nam de werkende bevolking, iedereen tussen 15 en 59 jaar, vorig jaar af met 3,71 miljoen mensen. De huidige wetgeving heeft de geboorte van naar schatting 400 miljoen mensen voorkomen. Daar waar de regering kijkt naar de arbeidsproductiviteit, daar beschouwen de Chinezen verandering van de wet vooral als het opheffen van een beperking van hun vrijheid. Met name op internet, tegenwoordig binnen handbereik voor al 650 miljoen inwoners, worden de bezwaren tegen de éénouderpolitiek steeds duidelijker geuit.

Comments are closed.