CHINA INVESTEERT HALF MILJARD US DOLLAR IN SURINAME

Universiteitspersoneel in Actie
november 16, 2016
Dagbladen overzicht 17 november
november 17, 2016
Show all

CHINA INVESTEERT HALF MILJARD US DOLLAR IN SURINAME

 

Na ruim een jaar stil te hebben gelegen, gaat de huizenfabriek te Smalkalden in Para eindelijk weer in bedrijf. Er worden begin volgend jaar ongeveer 150 koopwoningen sleutel klaar opgeleverd. “Daarna zal het aantal opgeschroefd worden naar duizend woningen. De percelen zijn reeds beschikbaar”, zegt Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) in gesprek met de Ware Tijd.

Zijn instelling heeft gisteren een publiek-private samenwerkingsovereenkomst getekend voor de bouw van de woningen met de eigenaar van de woningbouwfabriek Broad Homes (BH) uit Hunan, China. De financiering van de woningen komt uit het Investeringsfonds voor Latijns-Amerika van de Chinese overheid, dat tien miljard US dollar groot is. Daaruit heeft China maar liefst een half miljard US dollar voor investeringen in Suriname gereserveerd.

“Het mooie hiervan is dat het geen leningen zijn, waardoor het totaal niet drukt op de schuldpositie van de Staat”, benadrukt Kromosoeto. Hij maakte in mei deel uit van een delegatie met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die de investeringsovereenkomst in Hunan heeft getekend.

De bedoeling is dat Broad Homes uit de 500 miljoen US dollar gaat putten om de woningen te financieren. Het bedrijf zal vervolgens via de SPSB de woningen verkopen aan burgers in Suriname. De prijs van een sleutelklare woning begint rond de SRD 170.000, inclusief een perceel. “Wij zijn blij dat we dit fonds namens de Chinese overheid mogen beheren”, stelt de SPSB-directeur.DWT

 

Comments are closed.