China financiert brug Corantijnrivier

Kinderboekenfestival wil educatief centrum in Nickerie opzetten
februari 5, 2014
Politie berichten 05 februari
februari 5, 2014
Show all

China financiert brug Corantijnrivier

Het is vrijwel zeker dat China de brug over de Corantijn rivier tussen Suriname en Guyana gaat financieren. Het geld komt uit de pot van 30 miljard US dollar aan leningen die president Xi Jinping vorig jaar juni aan bevriende Caricom-landen, inclusief Suriname en Guyana, heeft toegezegd.

Dat heeft de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Carolyn Rodrigues-Birkett maandag gezegd tijdens een persconferentie. Zo melden diverse media en de Guyanese overheidsvoorlichtingsdienst GINA.

Ze deelde mee dat op verzoek van haar Surinaamse collega Winston Lackin, de Guyanese regering formeel aan Beijing heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen de bouw van de oeververbinding en het idee zelfs ondersteunt.

Intussen heeft China al een bedrijf aangewezen dat het ontwerp van de brug maakt. De locatie waar de oeververbinding moet komen is al geïdentificeerd. Volgens de Guyanese bewindsvrouw is nog onduidelijk wat de constructie gaat kosten. De bouw van deze brug is een idee van president Desi Bouterse die dit in 2010 aan zijn toenmalige ambtgenoot Bharrat Jagdeo voorlegde die vervolgens met het plan instemde.

 

De afspraken hieromtrent werd tijdens een werkbezoek van Jagdeo’s opvolger, Donald Ramotar, aan Suriname in 2012 herbevestigd. De Corantijnbrug moet de vriendschappelijke, culturele betrekkingen alsook de economische en handelsbanden tussen de twee buurlanden versterken. Maar het wordt ook gezien als onderdeel van de voortgaande infrastructurele integratie binnen Caricom en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.