Centrale Bank wil financiële kennis burgers in kaart brengen

Parlementariërs positief over wijziging auteursrechtenwet
maart 11, 2015
Vergiftigde zusjes maken het nu veel beter
maart 11, 2015
Show all

Centrale Bank wil financiële kennis burgers in kaart brengen

De financiële bekwaamheid van Surinaamse burgers wordt in kaart gebracht. Momenteel voert de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een pilot-onderzoek uit waarbij de kennis van financiële zaken onder de burgers wordt getoetst. Dit valt binnen het kader van het educatieprogramma van de Surinaamse moederbank met betrekking tot het financieel beheer van de samenleving; de ‘Financial Literacy Measurement 2015’.

Doel van het onderzoek is om vast te kunnen stellen welke groep(en) in de samenleving behoefte hebben aan meer en/of uitgebreidere financiële kennis, vaardigheden en inzichten, verklaart de CBvS.

Een ieder gaat op geheel eigen wijze om met het aspect ‘geldzaken beheren’. Wat voor de ene geldt, hoeft dus niet voor een andere te gelden. Alleen wanneer van een zo groot mogelijk aantal personen hun bekwaamheid op dit stuk is geregistreerd, kan er vervolgens een goed beleidsplan worden ontwikkeld. Hiermee kunnen problemen worden voorkomen of aangepakt.

Als steekproef worden Paramaribo en Saramacca aangedaan, vóórdat de Centrale Bank in samenwerking met het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO), in de tweede helft van dit jaar andere districten erbij betrekken.

De CbvS benadrukt dat het gaat om het verkrijgen van inzicht in de diverse doelgroepen, hun behoeften en de bestaande hiaten. Dit zal beleidsmakers in staat stellen op basis van deze informatie de financiële educatieve programma’s effectiever te richten op specifieke groepen in de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.