Centrale Bank weerspreekt aanpassing dollarkoers

Dagbladen overzicht 16 januari
januari 16, 2015
Consumentenkring oneens met uitspraken VSB voorzitter
januari 16, 2015
Show all

Centrale Bank weerspreekt aanpassing dollarkoers

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) weerspreekt met klem, dat de wisselkoersen voor aan- en verkoop van de US dollar kortgeleden zijn aangepast. De bank hanteert sinds 2 januari 2011, steevast de koers van SRD 3,25 bij aankoop en SRD 3,35 bij verkoop van de US dollar. Zo staat in een uitgegeven persverklaring. Bedrijven die in aanmerking komen voor US-dollar interventiemiddelen, betalen dan ook SRD 3,35 voor 1 US dollar.

De moederbank heeft in 2012, 2013 en 2014 via de algemene banken deviezen ter beschikking gesteld, tegen SRD 3,35 voor de US$ 1. Met de interventies moet volgens de bank de monetaire stabiliteit in de economie worden bevorderd en het betalingsverkeer met het buitenland soepel worden gehouden. Daartoe behoren ook stabiele koersen. Er is evenmin afgeweken van de vaste 10 US dollarcent bandbreedte, tussen de aan- en verkoopkoers. De koersen voor de Euro worden afgeleid uit de internationale kruiskoersen. Ook hier is het verschil tussen aan- en verkoopkoers naar verhouding, dus vast, omdat er enkel wordt omgerekend.

De Centrale Bank wijst erop, dat er op dit moment sprake is van tijdelijk verlaagde deviezeninkomsten voor de economie, vanwege de lage internationale prijzen voor grondstoffen. Ook moeten de verwachte additionele inkomsten nog ‘on stream’ moeten komen. Op dit moment stelt de monetaire autoriteit stellen wederom interventiemiddelen beschikbaar voor productiebedrijven, dienstverleners of bedrijven die handelen in noodzakelijke consumptie- en/ of investeringsgoederen. De banken die de aanvragen voor bedrijven indienen, is gevraagd op de prioriteiten te letten, en er voor te waken dat er niet gespeculeerd wordt met de toegewezen interventie middelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.