Centrale Bank Governor: Lage inflatie zorgt voor rust in land

Ruim twintigduizend overheidsgepensioneerden willen terug naar waardevast pensioen
januari 22, 2014
Noodmaatregelen LVV in Middenstandspolder hebben niet het gewenste resultaat
januari 22, 2014
Show all

Centrale Bank Governor: Lage inflatie zorgt voor rust in land

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is verheugd dat het algemeen prijspeil slechts met 0.6 procent is gestegen in december 2013, in vergelijking met december 2012.

Als uitgegaan wordt van het gemiddelde prijspeil, is de stijging 1.9 procent in 2013 ten opzichte van 2012. “Dit is goed nieuws en gegeven de omstandigheden is het de wens van de CBvS de inflatie onder de 5 procent te houden. Dat zal ook het streven zijn in 2014”, zegt bankpresident Gillmore Hoefdraad om commentaar gevraagd aan Starnieuws.

“Een lage inflatie zorgt niet alleen voor rust in de samenleving, maar ook voor behoud van het concurrentievermogen van het land”, meent Hoefdraad. Hoefdraad merkt op dat de jaarinflatie van Suriname op één van de laagste punten ooit in onze geschiedenis is, als wordt afegeaan op de laatste data gepubliceerd door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). “We hebben een tijdelijke daling gehad in 1988, maar een jaar-eind inflatie van 0.6 procent is waarschijnlijk niet in Suriname bereikt sinds de begin jaren zeventig van de vorige eeuw”, stelt Hoefdraad.

Hoewel de Centrale Bank topman ingenomen is met de cijfers van het ABS, is hij niet in een hoerastemming. “Er is geen reden voor onbezorgdheid. Fiscale druk en sterke economische groei hebben de importen sterk doen groeien in 2013 en de prijzen van onze exporten zijn significant afgenomen. We hebben daardoor in 2013 een tekort in de betalingsbalans en de afname van de reserves. De CBvS blijft daarom oproepen dat de overheid haar uitgaven matigt om de druk op reserves en de weder opkomst van inflatie tegen te gaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.