Centrale Bank: geldimport geen monetaire financiering

Vandaag in het Verleden
december 4, 2017
Schulden ambtenaren bij Kirpalani worden niet afgelost
december 4, 2017
Show all

Centrale Bank: geldimport geen monetaire financiering

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is niet bezig uitgaven van de staat monetair te financieren. Geld dat onlangs is geïmporteerd heeft daar niets mee te maken. Het betreft een zending bankbiljetten die ruim een jaar geleden was besteld ter vervanging van oude en versleten biljetten. Zo stelt de bank in een zondag uitgegeven communique.

Met de verklaring reageert CBvS op berichten die op sociale media circuleren dat donderdag SRD. 1 miljard aan nieuwe bankbiljetten is ingevoerd om verhoogde decembermaanduitgaven van de overheid te kunnen financieren. Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft tegenover de Ware Tijd ook ontkend dat een eventuele geldimport te maken heeft met monetaire financiering.

De Centrale Bank legt in haar persbericht uit dat de lading geld ruim een jaar geleden is besteld bij de drukker in het buitenland en nu pas is aangekomen. Met deze lading zullen oude en versleten bankbiljetten worden vervangen. Benadrukt wordt dat het bestellen van nieuwe bankbiljetten niet in een handomdraai gebeurt, zoals wordt gesuggereerd.

“Dat kan ook nooit omdat er weinig drukkers in de wereld zijn, die bovendien verschillende landen moeten bedienen. Bestel je dus laat dan loop je risico’s dat het binnenlands betalingsverkeer niet meer vlot verloopt,” aldus de Centrale Bank. Opnieuw wordt aangevoerd dat het tot de kerntaken van de bank behoort om ervoor te zorgen dat schoon geld in omloop is. Daarnaast wordt om veilgheidsredenen niet bekendgemaakt wanneer geldverschepingen plaatsvinden.

Comments are closed.