CENTRALE BANK DEVALUEERT SURINAAMSE DOLLAR

HI houdt nationale consultaties over elektronisch aanbesteding systeem
november 19, 2015
Nog geen verzoek tot collectieve gratie
november 19, 2015
Show all

CENTRALE BANK DEVALUEERT SURINAAMSE DOLLAR

De Surinaamse dollar is met ingang van woensdag gedevalueerd. Dit meldt de Centrale Bank van Suriname in een persbericht. De zogenoemde middenkoers ten aan zien van de US dollar is omhoog bijgesteld van SRD 3,35 naar SRD 4,00. “Aangezien de prijzen van onze exportgoederen zijn afgenomen, is het noodzakelijk om de prijs van onze munt ook aan te passen”, motiveert de CBvS.

De CBvS zal vanaf nu een bandbreedte hanteren voor valutatransacties van circa 5 procent rond de middenkoers. Dat wil zeggen dat cambio’s US dollars mogen kopen en verkopen in een bandbreedte tussen SRD 3,80 en SRD 4,20 per US dollar.

De CBvS licht verder toe dat Suriname “afgelopen jaren een zware grondstoffenprijsschok heeft ervaren.” De goudprijs daalde met meer dan 55 procent en de exportprijs van Surinaamse olie het afgelopen jaar met bijna 60 procent. Hierdoor is de instroom van vreemde valuta naar Suriname afgenomen en zijn de reserves van de CBvS ‘aanzienlijk gedaald’.

“Valutadepreciaties of devaluaties onder grondstoffenexporteurs zijn gedurende 2015 aanzienlijk geweest, en de druk op de Surinaamse valuta is even groot”, aldus de CBvS. (PERSBER CBvS)

 

Comments are closed.