Caricom rouwt om Mandela

Herdenkingsbijeenkomst Mandela in Paramaribo
december 9, 2013
Somohardjo houdt alle opties voor politieke samenwerking open
december 9, 2013
Show all

Caricom rouwt om Mandela

Onvergelijkbaar, een vereerd symbool van rechtvaardigheid en menselijkheid en een inspiratiebron voor iedereen.” Zo typeert Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque ex-president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed in Johannesburg. LaRocque stelt in een verklaring dat de bevolkingen van de Caricom-landen, die na verkrijging van hun onafhankelijkheid in de spits stonden van de diplomatieke strijd tegen de apartheid, delen in de diepe rouw van de Zuid-Afrikanen, zijn vrouw en familie. “Een lichtbaken is uitgedoofd; een morele kolos is niet langer in onze wereld; maar zijn nalatenschap zal voor altijd blijven voortleven”, zegt LaRocque.

Hij voert verder aan dat Mandela, die de belichaming was van de strijd van zijn volk voor vrijheid, Zuid-Afrika langs vreedzame weg heeft geleid vanuit het onmenselijke apartheidssysteem via een vreedzame transformatie naar een democratische staat. “Nelson Mandela was niet alleen van Zuid-Afrika, maar ook van de gehele wereld. Hij heeft veel betekend voor ontelbare mensen over de gehele wereld, niet alleen in Zuid-Afrika.”

Ook andere Caricom-leiders, onder wie premier Baldwin Spencer van Antigua en Barbuda, Keith Mitchell van Grenada, Perry Christie van Bahamas en president Donald Ramotar van Guyana, hebben zich in condoleanceboodschappen lovend uitgelaten over Mandela. De regering van Antigua en Barbuda heeft zelfs een week van nationale rouw afgekondigd. Zo meldt DWT-Online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.