‘SCHERPE TONGEN IN DNA DODELIJKER DAN VUURWAPENS’

Minister Van Dijk-Silos: Gore leugen in brief oppositie
juli 8, 2016
Minstens 35 Chinezen omgekomen door aardverschuiving
juli 8, 2016
Show all

‘SCHERPE TONGEN IN DNA DODELIJKER DAN VUURWAPENS’

De discussies in De Nationale Assemblee over het aanpassen van de Vuurwapenwet donderdag kenmerkten zich door behoorlijk scherpe tongen van leden van de oppositie en coalitie. Vrijwel elke spreekbeurt van de commissieleden, die de wet hebben voorbereid, leidde tot scherpe politieke discussies over en weer. Het werd Ronald Hooghart (NDP) van de coalitiefractie te veel en dit ontlokte hem de opmerking dat de scherpe tongen en vele woorden, dodelijker zijn dan het bezit van een vuurwapen.

Vooral de scherpe tong van VHP-parlementariër Krishna Mathoera leidde tot felle politieke discussies. Dat personen een vuistvuurwapen moeten kunnen aanvragen, vooral als ze naar het binnenland gaan, viel niet in goede aarde bij leden van de coalitie. Zij vroegen om verduidelijkingen naar de reden achter deze opmerking. Coalitieleden vinden namelijk dat de indruk gewekt wordt, alsof personen zich moeten kunnen beschermen tegen binnenlandbewoners. In een verduidelijking koos Mathoera andere woorden en zei dat haar opmerking niet bedoeld was zoals die is begrepen.

Ook een de opmerking, dat zij nooit het niveau zal bereiken van sommige parlementariërs in de zaal, zorgde voor spanning, zij ontkende wederom een verkeerde bedoeling te hebben. Fungerend voorzitter Melvin Bouva die probeerde het tumult dat dreigde te ontstaan te temperen, stond erop dat Mathoera haar woorden terug nam of een verduidelijking gaf. De politica verduidelijkte dat zij een jonge parlementariër is en dat anderen in de zaal al veel langer lid van het college zijn. “Wij zijn intelligent genoeg om te weten wat u bedoelt”, merkte Bouva op.

De discussie rond het aanpassen van de Vuurwapenwet gaat voornamelijk om het verhogen van tarieven voor het aanvragen van een vuurwapenvergunning en het bezitten van een vuurwapen. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie is ingegaan op de vragen en opmerkingen van parlementsleden. Stephan Tsang (NDP) wees zijn collega’s erop dat het niet gaat om het wel of niet hebben van een vuurwapen, maar om te voorkomen dat de criminaliteit, door het gebruik van vuurwapens, wordt gestimuleerd. Evengoed kunnen ook andere middelen worden gebruikt. De verdere behandeling van het wetsontwerp is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

 

Comments are closed.