Breaking: Minstens 40 doden bij beschietingen en explosies in Parijs

Wet Dierenwelzijn niet geparkeerd
november 13, 2015
Franse president Hollande kondigt noodtoestand af en sluit grenzen
november 14, 2015
Show all

Breaking: Minstens 40 doden bij beschietingen en explosies in Parijs

Parijs schietpartij(Bron Het Nieuwsblad)

(Bron foto: Het Nieuwsblad)

Bij een golf van beschietingen en explosies in de Franse hoofdstad Parijs, zijn vrijdagavond ten minste 40 doden gevallen. Zo melden diverse internationale nieuwsbronnen. Ook zijn op diverse plekken mensen gegijzeld.

De schietpartijen vonden naar verluidt plaats in verschillende arrondissementen in de Franse hoofdstad. Ook vonden onder meer explosies plaats in de omgeving van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. In het stadion was op dat moment de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gaande.

De Franse president Francois Hollande, die op dat moment in het stadion was, werd korte tijd na de explosie afgevoerd, waarna hij met zijn regering in spoedzitting ging en een crisisteam werd geformeerd. Uit beelden vanuit het stadion kon worden gezien dat het publiek, kort na de wedstrijd, die gewoon werd uitgespeeld, het veld op snelde, waar ze zich nog steeds bevinden. De voetbalsupporters mogen het stadion niet uit, mogelijk uit veiligheidsoverwegingen. Volgens nog onbevestigde berichten zou een van de slachtoffers buiten het stadion zijn onthoofd.

Op dit moment zouden in een theater in Parijs, waar een voorstelling gaande was, een aantal mensen zijn gegijzeld. Er zouden zo een honderd mensen aanwezig zijn, maar nog niet duidelijk is hoeveel mensen tegen hun wil worden vastgehouden en door wie. Er wordt gesproken van 60 gijzelaars.

Naast de tientallen doden zouden ook een aantal gewonden zijn gevallen en heerst er her en der nog een chaotische situatie. Intussen wordt door diverse wereldleiders, waaronder de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama, met afschuw gereageerd op het drama in Parijs. Enkele ogenblikken geleden werd door Obama een verklaring afgelegd, waarbij de Fransen alle steun werd toegezegd. De daders zijn nog niet bekend en zijn de aanslagen nog niet opgeëist. Meer nieuws volgt.