Brandstof duurder door hogere wereldmarktprijs

Regen en minder deelnemers drukken pret AVD niet
maart 31, 2016
SAO OMZEILT SCHULDEN, BETAALT SALARIS PER KAS
maart 31, 2016
Show all

Brandstof duurder door hogere wereldmarktprijs

De prijzen van benzine bij Gow2 en SOL zijn omhoog gegaan. Vanaf vandaag moet bij Gow2 voor een liter benzine SRD 4,45 worden neergeteld. De prijs aan de pomp was SRD 4,29. Bij SOL is de prijs voor ongelode benzine SRD 4,59. Diesel bij Gow2 is SRD 4,05 gebleven terwijl bij SOL de prijs van SRD 4,09 naar SRD 4,23 is gebracht.

Starnieuws verneemt dat de nieuwe brandstofprijzen nog gebaseerd zijn op de prijs van SRD 4,04 voor de US$, die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is losgelaten. Door de veiling is de officiële wisselkoers voor de US$ vastgesteld op SRD 5,15. Voor de gehele economie geldt deze koers. Ook de kosten van Staatsolie, Gow2 en SOL worden gemaakt op basis van de veilingkoers. De nieuwe pompprijzen die het ministerie van Handel en Industrie heeft berekend, zijn op basis van de stijging van de wereldmarktprijs van olie.

Retailers van de oliemaatschappijen hadden de regering te kennen gegeven dat zij een hogere winstmarge willen hebben. Hun kosten zijn ook gestegen. Er zijn gesprekken hierover gevoerd met vicepresident Ashwin Adhin. De oliesector hoopt snel duidelijkheid te krijgen van de regering over de winstmarge van de retailers en de berekening van de nieuwe prijs op basis van de veilingkoers. Indien de veilingkoers was doorberekend, zou er meer dan SRD 5 voor een liter brandstof worden neergeteld. Starnws

Comments are closed.