Bouw oppervlaktewaterstation krijgt vaste vormen

Vijftig supporters kunnen met Natio mee naar St. Vincent
september 28, 2019
Centrale Bank houdt schadeclaim tegen Nederland achter de hand
september 28, 2019
Show all

Bouw oppervlaktewaterstation krijgt vaste vormen

Waterprobleem Commewijne structureel aangepakt

De bouw van een nieuw en modern oppervlaktewaterstation van de SWM om het voortdurende waterprobleem in Commewijne structureel te verhelpen, begint vaste vormen te krijgen. Door aannemingsbedrijf Haukes zullen op de bouwplant in La Liberté, niet ver van Peperpot in Commewijne, de komende 6 maanden 200 palen worden geheid en een fundering worden gebouwd, waarop de nieuwe waterfabriek zal worden geconstrueerd.

Het oppervlaktewaterstation dat door het Belgische waterleidingbedrijf De Watergroep wordt geleverd zal eenmaal in productie 500 m water produceren, genoeg om de vraag van 10 duizend huishoudens over heel Commewijne van drinkwater te voorzien.

Vrijdag vond op het hoofdkantoor van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij de ondertekening plaats van het contract met Haukes.

Namens SWM en Haukes plaatsten directeuren Marlon Oosterling en Helmut Haukes hun handtekening onder de documenten.

U hoorde in het verslag ook de stem van Ann Sadi, die zich vaker opwerpt als ‘de stem van de bewoner van Commewijne’.

Het nieuwe waterstation, pas het tweede oppervlaktewaterstation dat in Suriname wordt gebouwd, zal in delen vanuit België en Nederland worden verscheept. Volgens Alwin Linger, onderdirecteur Strategie en Beleid van de SWM is de techniek die zal worden gebruikt nieuw voor het land, want middels omgekeerde osmose bij de zuivering zal het water uit de Surinamerivier worden ontzilt (van zout worden ontdaan).

Voor Suriname is volgens SWM-directeur Oosterling een combinatie van oppervlaktewater en bronwater het veiligste om de drinkwatervoorziening blijvend te garanderen. De regering investeert ruim 11 miljoen euro in de bouw van het oppervlaktewaterstation in La Liberté Commewijne.

Comments are closed.