Boeren bezorgt over situatie in de rijstsector

Suriname internationaal in de kijkers voor aanpak covid-19 pandemie
mei 18, 2020
Covid-19: Illegale Braziliaan positief getest in Suriname
mei 18, 2020
Show all

Boeren bezorgt over situatie in de rijstsector

Initiatiefgroep roept op tot eenheid voor structurele oplossing problemen

Een groep padieboeren onder leiding van Chandban Dwarka heeft zaterdagmiddag op een persconferentie in Nickerie hun bezorgdheid geuit over de situatie in de rijstsector. Door het trage verloop van de renovatie van het Wageningenpompgemaal en de defecte pompen van Wakay is er een watertekort. Een ander probleem is het uitblijven van onderhoud aan irrigatiekanalen en loosleidingen. De padieboeren zijn het ook niet eens met de toezegging van drie zakken ureum per hectare voor SRD 165,- per zak. Behalve dat ze de kunstmest pas na de inzaai krijgen, zijn er per hectare zes zakken nodig. De fluctuerende wisselkoers en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen, drijven de boeren tot wanhoop.

De initiatiefgroep steekt de hand ook in eigen boezem. De boeren hebben nooit gewerkt aan het opzetten van een krachtige organisatie die hun belangen kan behartigen. Daarom hebben volgens Dwarka verschillende regeringen decennialang het belang van deze groep geen prioriteit gegeven

Chandban Dwarka, leider van een groep padieboeren, die zich zorgen maakt over de situatie in de rijstsector. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft tijdens aan een bezoek aan Nickerie, afgelopen week, aangegeven dat de Wakay-pompen voor de grote droge tijd gerenoveerd zijn.

Comments are closed.