Boerderijen België afgesloten om rundertuberculose

Onderzoekers kunnen complete controle Android-telefoons overnemen
augustus 7, 2015
Vluchteling loopt 50 kilometer door Kanaaltunnel
augustus 7, 2015
Show all

Boerderijen België afgesloten om rundertuberculose

KAMERIJ - Alle koeien in de wei, behalve in de winter. De lange, prachtige nazomer is nu echt voorbij en de wintertijd is weer in het land. Het wordt dus zaak de koeien van de wei naar de stal te verhuizen, hun verblijf in de maanden dat er geen gras groeit. Daarom organiseert World Animal Protection samen met Kees en Monique van boerderij de Beekhoeve in Kamerik de Koeienuitzwaaidag. ANP VALERIE KUYPERS

In België zijn zo’n 150 boerderijen van de buitenwereld afgesloten wegens rundertuberculose. De boerderijen hebben contact gehad met een melkveebedrijf in Meeuwen, in de Belgische provincie Limburg, waar de ziekte is vastgesteld. Alle dieren van de besmette boerderij in Meeuwen worden geruimd, ook de honden. Vanwege besmettingsgevaar wordt daar direct mee begonnen, schrijven Belgische media. Mogelijk treft dit lot ook andere boerderijen. De koeien van de afgesloten boerderijen moeten binnen een maand worden getest op runder-tbc. De getroffen boerderijen liggen vooral in de provincie Limburg.

Ook enkele bedrijven in onder meer Antwerpen en Luik zijn getroffen en het aantal kan nog oplopen. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LTTB) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de ziekte ons land niet bereikt. België is sinds tien jaar “tuberculosevrij” verklaard, maar toch komen nog af en toe besmettingen voor. De eigenaar van het besmette bedrijf heeft geen idee hoe de ziekte op zijn melkveehouderij terecht is gekomen.

Comments are closed.