BLUE WING VECHT VOORTDURENDE BLACKLISTING AAN

MENSEN MET BEPERKING BLIJ OM AANGEKONDIGDE VERHOGING
juni 17, 2016
Senaat VS gaat stemmen over wapenverkoop aan terreurverdachten
juni 17, 2016
Show all

BLUE WING VECHT VOORTDURENDE BLACKLISTING AAN

“Ik ben blij dat Blue Wing nu stappen onderneemt om van die zwarte lijst af te komen. Het is wel een private maatschappij, maar als land bezorgt het je toch wel een vlek.” Zo reageert Brian de Souza, hoofd van de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas) op het nieuws dat de carrier per donderdag nog eens op de zwarte lijst van de Europese Unie (EU) is geplaatst. Dat is sedert 6 juli 2010 nu onafgebroken zo.

“Dat gebeurde toen op basis van de incidenten met de Antonov-vliegtuigen. Maar het is helaas zo dat zolang jij er niets tegen doet, je automatisch op die zwarte lijst blijft”, nuanceert De Souza de situatie. De Souza weet dat Blue Wing enkele maanden geleden buitenlandse juristen in de arm heeft genomen om haar status in Europa aan te vechten. “Maar zo’n proces vergt wat tijd.”

Blue Wing wordt achtervolgd door drie incidenten uit het verleden. Het eerste was in april 2008, toen nabij Benzdorp een toestel crashte en er negentien doden vielen. In oktober 2009 was er een harde landing op Kwamalasamutu, waarbij geen doden vielen, maar het toestel wel onherstelbaar werd beschadigd. In mei 2010 volgde een crash te Poketim, waarbij acht doden te betreuren vielen. Dat zorgde ervoor dat de maatschappij die in 2007 door optreden van haar juristen van de zwarte lijst was gehaald, er weer op kwam.

De Souza zegt dat voor de maatschappij op de zwarte lijst verscheen, in 2010, er een videoconferentie was, waarbij door Casas zaken zijn uitgelegd. “Toen had men geen vragen meer. Dus waren wij verrast over de blacklisting”, zegt De Souza, die zich laat ontvallen dat hij het eindresultaat onder die omstandigheden wel voorbarig vindt. Ook omdat de onderzoeksresultaten van die ongevallen nog niet binnen waren. Sedert dat moment is, hoewel de maatschappij steeds weer op de lijst werd geplaatst, de Casas niet geconsulteerd. Maar dat hoeft ook niet, omdat de maatschappij wordt geëvalueerd en niet de toezichthouder.DWT

Comments are closed.