Aanpassing mijnbouwwet en formulering conceptmineralenovereenkomst nog dit jaar af
juni 14, 2019
Sportverslagen – 14 juni 2019
juni 14, 2019
Show all

Bloed redt mensenlevens wereldwijd

Elk jaar wordt op 14 juni Wereld Bloeddonoren Dag herdacht. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie, de WHO, spaart veilig bloed levens en verbetert het de gezondheid. Ook in Suriname zijn er bloeddonoren. De 58-jarige Riboet Asmowidjojo is daar één van. Hij begon ongeveer dertig jaar terug met het afstaan van bloed en heeft voor zijn levensreddende giften zelfs een zilveren speld ontvangen. Asmowidjojo blikt terug op hoe het allemaal begon.

Bloed is het kostbaarste geschenk dat iemand aan een ander kan geven: het is het geschenk van het leven. Regelmatige bloedtransfusies zijn onder andere nodig voor mensen met aandoeningen zoals thalasserie, een erfelijke bloedziekte waarbij het lichaam onvoldoende en afwijkende hemoglobine aanmaakt, en sikkelcelanemie. Het wordt ook gebruikt om producten zoals stollingsfactoren te maken voor mensen met hemofilie. Asmowidjo roept de samenleving op om, voor zover mogelijk, ook bloeddonor te worden.

Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 117,4 miljoen bloeddonaties verzameld. Bijkans 12.700 bloedcentra in 170 landen melden een totaal van 100 miljoen donaties. Bloedtransfusies zijn ook nodig voor:

  • vrouwen met zwangerschapscomplicaties, zoals ectopische zwangerschappen en bloedingen vóór, tijdens of na de bevalling;
  • kinderen met ernstige bloedarmoede, vaak het gevolg van malaria of ondervoeding;
  • mensen met ernstig trauma als gevolg van door de mens veroorzaakte en natuurrampen;
  • veel complexe medische en chirurgische procedures, en
  • kankerpatiënten.

Comments are closed.