Bisschop Choennie: Suriname moet niet naïef zijn

Dagbladen ovrezicht – 21 januari 2019
januari 21, 2019
Acht sporters maken kans op Spelen in Tokyo
januari 21, 2019
Show all

Bisschop Choennie: Suriname moet niet naïef zijn

Nasleep vonnis 8-decemberproces kan ontwikkeling remmen

Uitdaging is partijen te overtuigen van verzoening

De Bisschop van Paramaribo, Monseigneur Karel Choennie, in gesprek met correspondent Ricky Ristie in het programma ’10 op Zondag’. De kerkleider reageerde op de kritiek na zijn interview in december vorig jaar, met het Nederlandse NOS-journaal over het 8-decemberstrafproces. Hoewel velen zich op het standpunt stellen dat er bij een eventueel vonnis geen onrust komt, zegt Bisschop Choennie dat er lessen geleerd moeten worden uit het verleden.

Bisschop Choennie heeft blijft erbij dat een vonnis tegen hoofdverdachte Desi Bouterse, de huidige president, kan zorgen voor problemen in de samenleving. Dat heeft Suriname niet nodig, stelt de Bisschop. Het streven van Choennie is dan ook na het vonnis te komen tot verzoening, en zo een punt achter dit hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis te kunnen zetten.

De kerkleider wijst naar de negatieve gevolgen van mislukte verzoeningspogingen in Guatemala en Venezuela. De grootste uitdaging is de partijen bij elkaar te brengen. Daarom probeert de Bisschop in de samenleving steun voor zijn initiatief te zoeken.

Bisschop Karel Choennie, in gesprek met correspondent Ricky Ristie in Nickerie. De kerkleider was het afgelopen weekeinde voor een werkbezoek in het rijstdistrict. Een vonnis in het 8-decemberstrafproces wordt in de tweede helft van 2019 verwacht.

Comments are closed.