Biologische- en milieuvriendelijke verpakking nieuwe norm

17e Jazz Festival in teken van “Amazonic Fushion”
oktober 24, 2019
Sportverslagen – 24 oktober 2019
oktober 24, 2019
Show all

Biologische- en milieuvriendelijke verpakking nieuwe norm

HI & T benadrukt: Boete niet einddoel

Het streven van het Ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) is om het gebruik van biologisch- en milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal de norm te laten worden in Suriname. Per 01 mei dit jaar is er een importverbod op styrofoam ingesteld en vanaf 01 november is het niet meer toegestaan als verpakkingsmateriaal, onder andere in de horeca. Op een persconferentie, donderdagmorgen op het ministerie, zei minister Stephen Tsang dat met de maatregel invulling wordt gegeven aan de ‘Live Life Cleaner by making Earth Greener’ gedachte van de regering.

Het Bureau Openbare Gezondheidszorg en de Economische Controle Dienst (ECD) van HI&T zijn belast met de handhaving van zowel de importstop als het verbruiksverbod. Het doel is niet het uitdelen van Boetes, benadrukte Tsang en de waarnemend onderdirecteur van het BOG, Astracia Warner. Het uiteindelijke doel is een schoner milieu.

Al in 2018 is een bewustwordingscampagne rond het uitbannen van styrofoam gestart. De bewindsman wil ook het binnenland bereiken, want dat is dé toeristische trekpleister van Suriname. In het project zijn onder meer diverse ondernemingen betrokken, waaronder Roopram, Torarica en Interfarm NV. Mark Emmanuels, salesmanager van Interfam, zegt dat het bedrijf zich heeft toegelegd op organisch materiaal, omdat dat afbreekt in het milieu.

Er is een markt voor ‘groene’ verpakking, zegt minister Tsang. Ondernemers kunnen zich toeleggen op het maken van biologische – of composteerbare producten die ook in het buitenland een afzetmarkt hebben.

Het ministerie beseft dat talloze zaken nog over partijen styrofoam-verpakking beschikken. Er zal daarom een ‘gedoogperiode’ van zes maanden worden ingelast. In de tweede fase zal de overheid zich toeleggen op het uitbannen van cups en andere styrofoam-producten.

Comments are closed.