Bij IMF-akkoord ruim US$ 900 miljoen beschikbaar

US$ 86 miljoen geleend bij Oppenheimer Funds
april 14, 2016
Saudi-Arabië legt religieuze politie aan banden
april 14, 2016
Show all

Bij IMF-akkoord ruim US$ 900 miljoen beschikbaar

In totaal kan de regering rekenen op US$ 900 miljoen voor het uitvoeren van een aanpassingsprogramma. Als een akkoord wordt bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal in twee jaar tijd US$ 478 miljoen beschikbaar komen. Van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribbean Development Bank, de Wereldbank en andere instellingen, zal er ook tussen de US$ 400 tot 500 miljoen geleend kunnen worden. Bij tekenen van de overeenkomst met het IMF komt meteen een tranche van US$ 70 miljoen van de banken beschikbaar voor het plegen van investeringen.

President Desi Bouterse, bijgestaan door raadsadviseur Winston Lackin, zei op een persconferentie woensdag dat het IMF onder de indruk is van de maatregelen die door de regering worden uitgevoerd. Het IMF wil graag zijn ondersteuning geven. Naast de lening wordt ook de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ondersteund. Het IMF zal de monetaire reserve die teruggevallen is naar ongeveer anderhalf tot twee maanden import, helpen opkrikken naar vier maanden. “Wanneer je met het fonds in zee gaat, opent het gelijk de deuren voor andere financiële instellingen, die normaliter niet eens met jou willen praten. Het fonds heeft een traditie dat u geen achterstanden mag hebben met betrekking tot verplichtingen die u aangaat,” zegt Bouterse.

Het IMF is in Suriname geweest van 30 maart tot 12 april. Dit heeft gemaakt dat andere instanties de overheid ook benaderd hebben om steun te geven. Ook dat wordt meegenomen in de planning. De regering trekt zich terug op 17 en 18 april om alle zaken goed door te nemen. Gehoopt wordt om De Nationale Assemblee de plannen op 22 april te presenteren. Er zal ook noodwetgeving nodig zijn om het herstelplan uit te voeren. STARNWS

Comments are closed.