Bezorgdheid en ontstemming alom over gewraakte valuta-wet

Vandaag In Het Verleden – 23 maart 2020
maart 23, 2020
Jodenbreemarkt per direct gesloten
maart 23, 2020
Show all

Bezorgdheid en ontstemming alom over gewraakte valuta-wet

Met de aanname van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren heeft de regering zich niet alleen de woede van de oppositiepartijen op de hals gehaald, maar ook van maatschappelijke organisaties en direct betrokkenen.

Na de Vereniging Bedrijfsleven, Cambio’s en Banken, nemen nu ook delen uit de vakbeweging afstand van de gewraakte wet.

De Vereniging van Economisten (VES) heeft in het weekend om een onderhoud gevraagd met de Governor van Centrale Bank van Suriname, dat mogelijk nog vandaag zal plaatsvinden. Rationeel gezien, zegt VES voorzitter Winston Ramautarsing zal de wet niet alleen de export sector de das omdoen, maar hij waarschuwt dat als de wet toch wordt afgekondigd de hele economie in de vrije val zal komen. Hij kenschetst een sombere situatie van lege schappen in de winkels vergelijkbaar met de financiele crisis die Suriname eind jaren ‘80 getroffen heeft. Toen werd ook tevergeefs per decreet ingegrepen om de koersinflatie in te dammen.

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten.
Het advies van de VES aan de president is duidelijk: draai de gewraakte wijziging van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren terug.

Volgens de Surinaamse Bankiers Vereniging is elke vorm van aanpak van illegaliteit welkom, maar de bankiers waarschuwen tegelijkertijd ervoor dat continue stijging van de wisselkoers het gevolg is van onevenwichtig fiscaal beleid alsook niet eenduidig monetair beleid. Het opleggen van meer boetes zal dus niet resulteren in een verlaging van de wisselkoers. Ook hebben de banken aangegeven graag het grotere kader te willen bespreken over de rol van cambio’s in het kader van de National Risk Assessment en de aangescherpte Financial Action Task Force regelgeving. Het wordt niet alleen de beleidsmakers, maar vooral de coalitie fracties in het parlement zeer kwalijk genomen.

Het verzekeringswezen verenigd in de SURVAM heeft met met min of meer dezelfde argumenten aanbevolen de wet niet door te voeren. De SURVAM onderschijft in deze de visie van de Surinaamse Bankiersvereniging en is zich aan het beraden welke gerechtelijke en buitengerechtelijk stappen hiertegen ondernomen kunnen worden.

Ook de aannemerij is bezorgd over de consequenties van de nieuwe wet “houdende regels met betrekking tot verdere ordening van valuta-transacties en het valutaverkeer”. Dat de wetswijziging vergaande consequenties zal hebben voor alle ondernemers in dit land en zeker op korte termijn de volledige aannemerij zal treffen wordt door de 26 voorstemmers totaal niet beseft. De gevolgen kunnen desastreus zijn en zelf op zeer kort termijn lijden tot faillissementen binnen de bouw en constructie sector, schrijft de Algemene Aanemers Vereniging. Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47 en vakbondsleider bij nagenoeg alle bankinstellingen, omschrijft de wet als incomplete gelegenheidswetgeving, die slordig is voorbereid en door de strot van het volk wordt gedrukt. De besturen van de vakbonden bij diverse banken komen vandaag bijeen om een standpunt in te nemen over de Wet op Controle Valutaverkeer. Ook de politiek heeft inmiddels van zich laten horen. De NPS stelt dat er nu geen tijd is voor gelegenheidswetgeving en onderonsjes, gericht op korte termijn politiek gewin en het strelen van het persoonlijke ego van de president die zogenaamd de koers zou droppen. De partij zegt in een verklaring dat de president de Wet op Controle Valutaverkeer in heroverweging moet nemen en deze vooral niet moet afkondigen

Comments are closed.