Bestuurskundige Boldewijn: ‘Steeds veranderen beleidsdoelen en log overheidsapparaat resulteren in slechte uitvoeringscapaciteit’

Korps Politie suriname 15 januari
januari 15, 2014
Docenten Scholengemeenschap Tamanredjo in actie
januari 15, 2014
Show all

Bestuurskundige Boldewijn: ‘Steeds veranderen beleidsdoelen en log overheidsapparaat resulteren in slechte uitvoeringscapaciteit’

Bestuurskundige August Boldewijn is van oordeel dat de uitvoeringscapaciteit bij de overheid steeds verder achteruit gaat, door het om de vijf jaar veranderen van beleidsdoelen en het veel te log ambtenarenapparaat. Zo stelt hij in een vraaggesprek met Starnieuws.  Op vrijwel alle ministeries is er hierdoor sprake van het niet halen van doelen.

Dit zou ook al zijn gebleken in een onderzoeksrapport uit 1957. Om deze reden is volgens de bestuurskundige in 1970 een wet geslagen om de in-dienst-treding van ambtenaren te beperken. Volgens Boldewijn is het simpel dat als te veel personen belast zijn met een opdracht, het resulteert in een slecht of helemaal geen product. Volgens hem mogen er best andere zaken spelen, maar is bewezen dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom de uitvoeringscapaciteit van de overheid te wensen over laat.

Boldewijn constateert ook dat er geen structurele continuïteit is van geplande beleidsmaatregelen, als die nu goed zijn of niet. “Wanneer om de vijf jaar op hetzelfde vraagstuk steeds nieuw beleid wordt gemaakt, is het vanzelfsprekend dat de uitvoeringscapaciteit slecht zal zijn”, zegt Boldewijn.

De bestuurskundige zegt dat de politieke cultuur van oppositie en coalitie in Suriname ook meehelpt dat het overheidsapparaat niet goed functioneert. “Het verkeerde hieraan is dat het niet meer gaat om de uitvoering van beleidsdoelen, maar om wie regeert en uitvoert. De ene zal het altijd afkraken of ertegen zijn omdat die het niet doet. Wat we in Suriname zien is dat oppositie voeren betekent dat je tegen het regeren bent van de coalitie. Dit is een cultuur die ongezond is voor het land, legt Boldewijn uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.