Bestrijding kinderarbeid weer op agenda

De Nationale Assemblee vindt: FIBOS moet subsidiegelden doeltreffend besteden
augustus 10, 2017
Peneux: is er iets structureel mis met het onderwijs
augustus 10, 2017
Show all

Bestrijding kinderarbeid weer op agenda

Er wordt door de regering weer serieuze stappen gezet om kinderarbeid aan te pakken. Hiervoor zal er een nieuwe interdepartementale commissie worden ingesteld, vermeldt De Ware Tijd Online. De Anton de Kom universiteit heeft een onderzoekt ingesteld via het Instituut voor Maatschappijwetenschappelijk naar kinderarbeid en daarnaast dwangarbeid.

De resultaten van dat onderzoek zullen worden gebruikt om beleid te helpen formuleren, zei de minister van Arbeid Soewarto Moestadja maandag in het parlement. In het verleden was er reeds een nationale commissie Kinderarbeid. Uit evaluatie is volgens de bewindsman gebleken dat er “hobbels” waren waardoor de beoogde resultaten niet zijn bereikt. De draad zal weer worden opgepakt en er komt een beleid dat zich niet meer zal richten op symptoombestrijding.

Aanpak van kinder- en dwangarbeid is niet alleen voor Suriname belangrijk. Ook in internationaal verband is het land verplicht hier aandacht aan te besteden, omdat het zich ertoe verplicht heeft kinder- en dwangarbeid en mensenhandel aan te pakken, zei Moestadja. Bij het formuleren van de nieuwe aanpak zal ook assistentie van de regionale vertegenwoordiger van de Internationale Arbeidsorganisatie worden gevraagd.

Al jaren achtereen wordt in mensenrechtenrapporten over Suriname de situatie rond kinderarbeid als een probleem aangemerkt dat weinig aandacht krijgt van de autoriteiten. Vooral in de goudvelden en in de landbouw zouden kinderen aan ongunstige en soms levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden worden blootgesteld.

Comments are closed.