Behoud Marroncultuur belangrijk voor nageslacht

‘Aanslagpleger Manchester reisde mogelijk af naar Syrië’
mei 24, 2017
Vierde Museumnacht in aantocht
mei 24, 2017
Show all

Behoud Marroncultuur belangrijk voor nageslacht

Het Kibiiwikoni marron research center houdt een seminar waarbij de nadruk gelegd wordt op het behoud van de Marroncultuur. Het seminar is op zaterdag 27 mei. Het thema is: ‘Met z’n allen werken we aan het zelfde doel’, of te wel ‘Wafingawawan a poidiingiokoo’.

Donovan Pramy is de projectcoördinator van het marron research center. Hij zegt dat het is opgericht vanuit de kerngedachte; ‘Mijn cultuur is wie ik ben’.
Het centrum kent drie hoofdtaken: onderzoeken, archiveren en onderwijzen.
Er zullen tijdens het seminar verschillende presentaties worden gehouden. Eén daarvan gaat handelen over erfgoed als toerisme. De Marroncultuur is rijk aan architectonische uitingen waaronder motieven genaamd ‘tembe’. In regeringsgebouwen voeren dit soort motieven de boventoon. Een andere wijze waarop cultuur meer kan worden uitgedragen.

Pramy zegt dat hetgeen de voorouders van de Afro-Surinamers aan cultuur als slaven met zich meebrachten naar het land, niet verloren mag gaan. De Marrons hebben dit het best bewaard. Het moet ook worden beschouwd als “het beste stukje Afrika buiten Afrika”.
Donovan Pramy, projectcoördinator van het Kibiiwikoni marron research center, over het seminar dat zaterdag wordt gehouden in Moengo in het district Marowijne. Het doel is naast het preserveren of behouden van de Marroncultuur, deze in te zetten als een ander aspect waarmee toerisme kan worden gestimuleerd.

Comments are closed.