Behandeling ontwerpwet Grondenrechten niet echt opgeschoten

Dagbladen overzicht – 6 mei 2020
mei 6, 2020
Republic Bank doneert middelen aan Volksgezondheid
mei 6, 2020
Show all

Behandeling ontwerpwet Grondenrechten niet echt opgeschoten

Het schiet niet erg op met de behandeling van de conceptwet ‘Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken’. Dit is op zijn zachtst gezegd teleurstellend zegt Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, aan Radio10.

Met deze wet worden de landrechten in de woon- en leefgebieden het collectieve eigendom van de inheemse en tribale groepen, krijgt het traditioneel gezag een officiële status en verschaft het hen inspraak op de besluitvorming met betrekking tot hun woongebieden en leefwijzen. Volgens Jubitana heeft de VIDS niets meer vernomen vanuit de regering over de ontwerpwet.

Dit werkt naast bezorgdheid ook de nodige irritatie op bij de dorpen en hun bewoners. Ze hebben het gevoel dat de regering lichtvaardig omspringt met de belangen van met name de inheemsen.

VIDS-voorman Theo Jubitana, die tegelijk ook voorzitter is van de APS, de Amazone Partij Suriname. Aan de hand van gemaakte afspraken staan op de verkiezingsdag, 25 mei, APS-kandidaten op de verkiezingslijst van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) die geleid wordt door Gerold Sewcharan. Voor donderdag staat op de agenda in de DNA het kiezen van een commissie van rapporteurs voor de ontwerpwet ‘Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volkeren’; tegelijk buigt het parlement zich over de in staat van beschuldiging van Financiënminister Gillmore Hoefdraad.

Comments are closed.