Begrotingsbehandeling 2021 en Herstelplan 2020-2022

Walter Bouterse dood gevonden in woning
juni 22, 2021
Sportverslagen – 22 juni 2021
juni 22, 2021
Show all

Begrotingsbehandeling 2021 en Herstelplan 2020-2022

-Staatsobligatie kon wel eerder afgelost worden zegt minister Achaibersing
-Opname kasreserve was desastreus voor monetaire politiek
-OM wordt ingeschakeld zaak afgestane marinevaartuigen leger te onderzoeken
-Bezoldiging 131 geestelijken in overheidsdienst wordt stopgezet

In De Nationale Assemblee worden deze dagen de begroting over het dienstjaar 2021 en het Herstelplan 2020-2022 behandeld. De regering geeft in eerste ronde antwoord op vragen van het parlement.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei maandag onder andere dat het niet klopt, dat de Staatsobligatie van 550 miljoen US-dollar, ook bekend als de Oppenheimer 1 lening, niet eerder afgelost kon worden. 300 miljoen US-dollar uit die lening was bestemd voor Staatsolie. De oliemaatschappij betaalde het bedrag op een gegeven moment terug aan de Staat. Echter kon het geld niet worden gebruikt om de Oppenheimer lening af te lossen, zegt gewezen vicepresident Ashwin Adhin. Dat kan pas in 2026, conform de looptijd van de obligatie. Het geld is volgens de NDP-parlementariër daarom voor andere doeleinden gebruikt door de vorige regering.

Minister Armand Achaibersing van Financiën zegt dat Adhin onvoldoende ingewijd is in de materie, omdat obligaties elk moment verhandelbaar zijn. Volgens Adhin doen de lokale banken ook hypocriet over de kasreserve die bij de Centrale Bank van Suriname in beheer waren. Terwijl de vorige regering ervan beschuldigd wordt het geld onterecht te hebben aangewend, zouden de banken dit geld zelf ook gebruiken om flink te rentenieren. Ook wat dit betreft slaat Adhin volgens Achaibersing de plank mis.

Minister Krishna Mathoera van Defensie zei in haar beantwoording dat de kwestie rond acht legervaartuigen, die zijn afgestaan aan een particulier bedrijf, onderzocht zal worden door de Centrale Lands Accountants Dienst (Clad). Het dossier zal vervolgens doorgestuurd worden naar het Openbaar Ministerie om de afdracht te toetsen op rechtmatigheid. De acht legervaartuigen zijn door de gewezen minister van Defensie, Ronni Benschop, afgestaan aan Hi-Q Oil Suriname.  Het is onduidelijk wat de deal precies inhoudt, maar de ondernemer weigert de boten af te staan tenzij de staat driehonderdduizend US dollar betaalt.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken deelde het parlement mee, dat de bezoldiging van 131 geestelijken, die als ambtenaar zijn geregistreerd, wordt stopgezet.

Het gaat om personen van wie het ministerie geen documenten heeft. Ook is niet duidelijk waar ze te werk zijn gesteld. Zij ontvangen wel elke maand een salaris met alle bijbehorende voorzieningen. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zegt dat de werkrelatie wordt stopgezet.

Fragmenten uit De Nationale Assemblee, waar de begroting over het dienstjaar 2021 en het Herstelplan 2020-2022 worden behandeld. De regering beantwoordt nog altijd vragen in eerste ronde

Comments are closed.