Begroting 2015: 469 miljoen SRD voor deelname goudsector

Dagbladen overzicht 01 oktober
oktober 1, 2014
Odo van de dag
oktober 1, 2014
Show all

Begroting 2015: 469 miljoen SRD voor deelname goudsector

Meeste geld gaat naar uitvoer ontwikkelingsprojecten

Het ministerie van Financiën trekt het komend jaar 469 miljoen SRD uit voor de participatie van de Staat in de goudsector. Het gaat om de naleving van de overeenkomst tussen de Staat en de goudmaatschappijen Iamgold en Newmont. Het meeste geld op de begroting van Financiën voor 2015 gaat naar de ‘Bijdrage tot stimulering van ontwikkelingsprojecten’. Hiervoor is 631 miljoen SRD uitgetrokken.

 

Het begrotingstekort voor het komend jaar komt uit op 3,4 procent van het bruto binnenlands product (BBP).De de uitgaven voor 2015 begroot zijn op 9,2 miljard SRD terwijl de inkomsten op 8,6 miljard SRD worden geschat. Het begrotingstekort komt daarmee uit op ruim 666 miljoen SRD of 3,4 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

 

De Staat heeft zich voor 25% gecommitteerd in de op te zetten goudmijn in het Meriangebied. Starnieuws verneemt dat het bedrag hiervoor zal worden geleend bij een Zwitserse bank. In de ontwerpbegroting staat dat het gaat om een obligatielening voor het eerste aandeel. Voor het tweede aandeel, wordt gekozen voor een ander financieringsmodel, waarop niet dieper ingegaan wordt.

 

President Desi Bouterse zal later vandaag de begroting 2015 in een buitengewone openbare vergadering presenteren aan De Nationale Assemblee. Daarbij zal het Staatshoofd ook de jaarrede uitspreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.