Bedrijfsleven weer aan het werk; stapt naar de rechter

Veiligheidsmaatregelen in verband met covid-19 worden opgevoerd
maart 26, 2020
10 Mobiel – Stuart Vervuurt – 26 maart 2020
maart 26, 2020
Show all

Bedrijfsleven weer aan het werk; stapt naar de rechter

Het bedrijfsleven opent donderdag (vandaag) weer de deuren voor het publiek, nadat die woensdag (gisteren) uit protest tegen de zogenoemde ‘Valutawet’ gesloten bleven. Dit melden de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) in een persbericht. Samen met de Surinaamse Bankiersvereniging (SVB) is er woensdag gesproken met DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Melvin Bouva over de gewraakte wet. Echter heeft het gesprek geen garanties voor wijzigingen opgeleverd, waardoor het bedrijfsleven de stap naar de rechter zet.

“De verenigingen hebben aangegeven zich constructief op te zullen stellen, echter is er geen enkele garantie gegeven dat wij tot een bevredigend eindproduct kunnen komen”, luidt een passage uit het persbericht.

De wet ‘Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren’ is in de nacht van vrijdag op zaterdag door De Nationale Assemblee goedgekeurd. Uit onvrede over wijzigingsvoorstellen die op het laatste moment werden toegevoegd, is de oppositie voor de stemming uit de zaal gelopen.

DSB-deuren dicht; bond Hakrinbank nog in actie

De Hakrinbank Werknemersorganisatie (HWO) schort zijn actie niet op. Wel wordt er donderdag dispensatie verleend aan enkele afdelingen, waaronder de medewerkers die belast zijn met de salarisverwerking, het aanvullen van ATM’s en internationale overmakingen. HWO-voorzitter Guno Castelen zegt dat er dispensatie is verleend aan bepaalde afdelingen “om het publiek zo min mogelijk last te doen ondervinden van deze strijd die in het belang van ons land wordt gevoerd”. Alle andere afdelingen blijven in actie. De vakbond doet daarom een beroep op de samenleving “niet onnodig” naar de bank te gaan aangezien de dienstverlening niet is gegarandeerd. De HWO gaat donderdagochtend in beraad met de overige bonden van de financiële sector.

Algemeen directeur van DSB, Steven Coutinho, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de wet rechtsonzekerheid creëert. Omdat een aantal zaken niet duidelijk zijn, kan de directie de werknemers niet instrueren hoe bepaalde transacties moeten plaatsvinden. Hierdoor weten werknemers niet hoe te handelen en wat aan klanten gezegd moet worden. Hoe moeten transacties in vreemde valuta plaatsvinden en mag er nog een fee in US-dollar en euro gevraagd worden, zoals dat gebruikelijk is bij de bank. De wet is vatbaar voor verschillende interpretaties omdat bijvoorbeeld een definitie voor transactie ontbreekt, legt de bankier uit. Hoe moeten overmakingen in deviezen plaatsvinden, vraagt hij zich af. Coutinho zegt dat hij blij is dag de governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, de SBV later op de dag ontvangt. “We hebben guidance nodig om met deze wet te kunnen werken”, voert de bankdirecteur aan.

Comments are closed.