Barrières voor mensen die via gebaren communiceren

Eygi Du Manspasi Expo 2016 in lobby SMS PIER
juli 5, 2016
‘Abdeslam speelde grotere rol bij aanslagen Parijs en Brussel’
juli 5, 2016
Show all

Barrières voor mensen die via gebaren communiceren

Er zijn nog te veel barrières voor mensen die niet kunnen horen en praten. Deze obstakels ontstaan volgens Rosita Etnel, docent gebarentaal, doordat de gemeenschap niet goed weet te communiceren met de doelgroep. Maandag hebben twaalf cursisten met goed gevolg de basiscursus gebarentaal afgerond. Onder deze groep zijn er personen uit het bedrijfsleven en mensen werkzaam bij de overheid. Etnel zegt dat de deelnemers enthousiast zijn en al uitkijken naar een vervolgcursus. Er zijn tot nu toe vier basiscursussen verzorgd, maar er is nog geen vervolg hierop gekomen.

De mensen die niet kunnen praten en horen, staan elke dag in contact met de gemeenschap. Het is daarom belangrijk om te communiceren met deze groep zodat zij ook haar gevoelens, wensen en grieven kunnen uitten, zegt zij. Vooral op de arbeidsmarkt worden er nog te veel problemen geconstateerd, stelt Etnel. Dit komt door de taalbarrière en een stukje onbegrip. Ze hoopt dat met het blijven scholen in deze taal, een verandering optreedt. Ze hoopt ook met ondersteuning te starten met een avondschool voor doven. Hiermee hoopt ze deze groep zelfbewuster te maken.

Vanessa Held, die de cursus ook heeft gevolgd, werkt bij Arbeidsinspectie. Op haar werkvloer komt ze ook doven en slechthorenden tegen en volgens haar kon alleen via een tolk met hen worden gecommuniceerd. Met deze cursus hoopt ze de doelgroep beter van dienst te zijn. Ook Melissa Achthoven van het Staatsziekenfonds zegt dat zij met soortgelijke problemen te kampen heeft. Voor een goede dienstverlening is het volgens haar belangrijk dat ook deze groep gehoord en geholpen wordt. Etnel wil in oktober beginnen met een praktische training gebaren. Het initiatief heeft zij samen met Astrid Wittenberg, oud-leerkracht bij de Kennedy school, genomen. In het verleden deden ook ouders, leerkrachten en logopedisten mee. Starnws

Comments are closed.