Bajnath: “Prijzen van groenten met vierhonderd procent gestegen”

Centrale Bank gastheer conferenties voor Caribische toezichthouders
juni 21, 2016
DRUGSRAAD WORDT GEDREVEN DOOR NAASTENLIEFDE
juni 21, 2016
Show all

Bajnath: “Prijzen van groenten met vierhonderd procent gestegen”

GEDSC DIGITAL CAMERA

“De zware regens van de afgelopen weken en de devaluatie van de Surinaamse munteenheid hebben de groenteboeren de das omgedaan,” zegt Wim Bajnath, voorzitter van de lanbouwcoӧperatie Kwatta. Bajnath bevestigde dat de prijzen van groenten met vierhonderd procent zijn gestegen vergeleken met drie jaar geleden.

Dit jaar hebben de boeren te maken gehad met veel regens, waardoor de landbouwgronden blank komen te staan. Het gevolg is dat de gewassen bederven. “In Paramaribo bijvoorbeeld zijn de gronden langer dan twee dagen ondergelopen,” zegt Bajnath. Het andere aspect is dat de devaluatie van de nationale munt ook de boeren heeft getroffen. De boeren moeten nu meer gaan investeren om dezelfde productie te halen die ze gewend waren te halen. Volgens Bajnath zijn de prijzen van de kunstmest en chemicaliën door de ontwikkelingen in het land ook de lucht ingegaan.

Al deze factoren hebben invloed op de productie. Ook de koopkracht is nu gaan dalen, waardoor de agrariërs de kans niet wagen om grote investeringen te doen. Een van de oorzaken waarom groente ook duur is, omdat zij verschillende schakels moet passeren, voordat zij terechtkomt bij de consument. De boeren verkopen hun gewassen aan de handelaren en vervolgens verkopen de handelaren de gewassen aan de consument. Elke schakel probeert dan winst te maken op het product, waardoor de consument veel meer moet neertellen voor het product.

Bajnath hoopt dat het over drie weken tot een maand zal stoppen met regenen, zodat de landbouwgronden weer beschikbaar kunnen zijn voor de boeren.

Comments are closed.