Baithak Gana pioneer Rampersad Ramkhelawan(86) overleden

Vergaderzaal DNA voldoet nu aan Covid-19 protocollen
augustus 25, 2020
COVID19
augustus 25, 2020
Show all

Baithak Gana pioneer Rampersad Ramkhelawan(86) overleden

De voorbije week is Suriname drie topkunstenaars komen te ontvallen.

Na het overlijden van beeldend kunstenaars Soeki Irodikromo en Johan Pinas kwam maandag het nieuws van het verscheiden van baithak gana pionier Jan Rampersad Ramkhelawan.

Een voor een waren het in hun leven Surinaamse pioniers in hun kunstdisciplines te weten beeldende kunst en muziek.

Rampersad begon zijn muziekcarrière op jeugdige leeftijd. Toen hij ongeveer 15 jaar oud was, trad hij voor het eerst in het openbaar op. Maar echte bekendheid verkreeg hij op 20-jarige leeftijd en zijn populariteit bewoog zich decennialang in stijgende lijn. Hij musiceerde met verschillende formaties o.a. de Manmohini Band, de Oranje Band en de Sarnámi Sangeet Samaj in de positie van leadsinger. In de zeventiger jaren was het gebruik dat er baithak-gáná wedstrijden gehouden werden in Suriname. Rampersad slaagde erin in 1971, 1972 en 1973 uitgeroepen te worden tot baithak-gáná kampioen van Suriname. Vanwege zijn opvallende prestaties en groeiende populariteit werd hij uitverkoren om namens Suriname in 1979 deel te nemen aan het Carifesta op Cuba.

Hierna kreeg hij uitnodigingen om buiten Suriname op te treden voornamelijk in het Caribisch gebied en Nederland. Voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de baithak-gáná werd hij door verscheidene organisaties in binnen- en buitenland gewaardeerd met oorkondes en medailles. Van de President van de Republiek Suriname kreeg hij de eremedaille in goud voor zijn verdiensten op zowel maatschappelijk als op cultureel gebied.

“Als Surinamers mogen wij trots zijn op de grondleggers van de baithak-gáná muziek onder wie zonder volledigheid te betrachten – behalve de overledene – zeker ook vallen personen als Ramdew Chaitoe, Harrypersad Sewbalak en in deze tijd van de jongere generatie de bekende Kries Ramkhelawan, die zoon is van de overledene´ , zo memoreert cultuurkenner Carlo Jadnanansingh Ustad Rampersad Ramkhelawan. De uitvaart is vandaag in het Algemeen Crematieoord in Uitkijk .Van 10 tot 12 kan afscheid worden genomen ten huize van de familie aan de Kwattaweg 202.

Comments are closed.