Baidjnath Panday: Geen verkapte vorm van uitlevering

Apoera en omgeving maanden zonder tv
oktober 27, 2017
Venezolaanse gouverneur ontslagen na weigering trouw aan omstreden raad
oktober 27, 2017
Show all

Baidjnath Panday: Geen verkapte vorm van uitlevering

Procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie, Roy Baidjnath Panday, is blij met de goedgekeurde politiesamenwerking Suriname-Frankrijk. Hij weerspreekt beweringen dat de Franse gendarmerie nu Surinaamse burgers eigenhandig kan arresteren. “Ik wil beklemtonen dat deze politiesamenwerkings- overeenkomst geen ruimte biedt om verkapte vormen van uitlevering te initiëren”, zegt hij aan Starnieuws.

Als de Franse politie iemand zoekt op Surinaams grondgebied, dan kan de Surinaamse politie niet tot aanhouding overgaan en eigenhandig zeggen ‘hier heeft u de persoon. We werken toch samen, alstublieft’, legt de pg uit. “Dat is een verkapte uitlevering en dat valt niet onder deze samenwerking.” Op wat nu wel kan dat voorheen onmogelijk was, zegt de pg dat politieagenten elkaar nu concreet ondersteuning kunnen bieden in strafzaken door het zichtbaar maken van verdachten. “Maar ook in het zichtbaar maken van getuigen die iets kunnen vertellen over gepleegde strafbare feiten. Dit is een winstpunt”, zegt de pg. Voorheen konden de Surinaamse agenten en de gendarmerie elkaar alleen van dienst zijn door informatie uitwisseling.

De samenwerking is nu iets breder en concreter. “De politie heeft vaak startinformatie aan het begin van een onderzoek nodig.” Nu kunnen de manschappen elkaar hierin voorzien. Voor een goed strafrechtelijk onderzoek is er nog meer nodig – vooral bij de grensoverschrijdende criminaliteit. Al hebben de agenten startinformatie van de collega’s aan de andere zijde van de rivier verkregen dan nog kunnen zij geen bevraging starten, merkt hij op. De politiesamenwerkingsovereenkomst voorziet niet hierin. Dat kan wel als Suriname en Frankrijk ook een rechtshulpverdrag tekenen. Er wordt dan en rechtshulpverzoek ingediend.

Comments are closed.