AZP-directeur: Problemen zorgsector groter geworden

Politici steken de kop in het zand over skalians
januari 7, 2016
OBS VREEST VOOR LAMLEGGING SCHOOLVERVOER
januari 7, 2016
Show all

AZP-directeur: Problemen zorgsector groter geworden

“Wij zijn als directie in een day-to-day management situatie beland en zijn nu eerder brandblusser en incassoloper dan bestuurder.” Zo verwoordt Antoine Brahim, algemeen directeur de situatie bij het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De ziekeninstelling is in 2015 blijven steken op een begrotingstekort van ongeveer 20%.

Brahim heeft tijdens de oudejaarsviering van het AZP erop gewezen dat de problemen in de zorgsector zijn toegenomen. De Wet op de Nationale Basiszorgverzekering (BZSR) is in oktober 2014 ingevoerd om het zorglandschap gezond te maken en naar een nieuw evenwicht te brengen met zelfs aanzienlijke besparingen voor de overheid, “daar is weinig van terecht gekomen. ”We hebben te kampen met grote liquiditeitsproblemen en zitten nog altijd met heel veel vragen en onduidelijkheden.”

De tarieven voor gezondheidszorg in het algemeen en voor specialistische zorg in het bijzonder, zijn achterhaald en te laag. Van ziekenhuizen wordt verwacht dat ze op hun eigen benen moeten staan, aangezien de subsidies per 1 januari 2014 zijn afgeschaft. Aan de andere kant zijn de onderhandelingen over definitieve tarieven met zorgverzekeraars nog steeds niet afgerond, “en zijn de inkomsten gebaseerd op tussentijdse BZSR-tarieven waarmee wij niet uitkomen.”

Het innen van de inkomsten op basis van de tussentijdse tarieven geeft het AZP ook grote problemen. “Wij ontvangen uiteindelijk minder en heel erg laat,” zegt Brahim. STARNWS

Comments are closed.