Authentieke brieven over boerenkolonisatie in bewaring bij Nationaal Archief Suriname

Woningbouw-problematiek niet binnen een handomdraai opgelost
februari 15, 2021
Sportverslagen – 15 februari 2021
februari 15, 2021
Show all

Authentieke brieven over boerenkolonisatie in bewaring bij Nationaal Archief Suriname

Het Nationaal Archief Suriname heeft vandaag twee authentieke brieven over de boerenkolonisatie in Suriname, in bewaring genomen. Het gaat om documenten uit respectievelijk 1844 en 1848 over de kolonisatie-pogingen van Nederlandse boeren in Suriname. Het initiatief om deze stukken te archiveren kwam van de stichtingen Sranan Boeroe in Suriname en Boeroe Kon Makandra in Nederland. Door het creëren van fondsen zowel hier als in Nederland, is het gelukt om via een online veiling het hoogst te bieden voor de documenten. Martin Loor, secretaris van de stichting Sranan Boeroe vindt dit een belangrijke stap daar de nazaten nu iets tastbaar hebben over de komst van deze kolonisten.

Deze brieven kunnen gebruikt worden als tools om de geschiedenis te schrijven en eventueel te herschrijven. Dat zegt Rita Tjien Fooh, directeur van het Nationaal Archief Suriname. Volgens haar zijn deze correspondenties van enorme waarde, daar die geschreven zijn vanuit de optiek van het boerenvolk en niet door de koloniale overheid.

U hoorde Rita Tjien Fooh, directeur van het Nationaal Archief Suriname. De brieven worden ge-scaned en zijn te zien in het Nationaal Archief Suriname. Er komen ook digitale versie’s online. De documenten zijn voor €2750,- gekocht.

Comments are closed.