August Boldewijn: ‘Samenwerking stremt partij ideologie’

Venezuela wil spoedbijeenkomst presidenten Unasur vanwege onrust in eigen land
maart 2, 2014
Finalisten songfestival scholieren bekend
maart 2, 2014
Show all

August Boldewijn: ‘Samenwerking stremt partij ideologie’

August Boldewijn, bestuurskundige en politiek analist, vindt dat samenwerking het uitdragen van de ideologie van politieke partijen stremt. “Je richt geen politieke partij op om te gaan samenwerken. Als jij gaat samenwerken met andere partijen dat komt dat ding van jou niet goed tot uitdrukking, want je moet steeds water in de wijn doen.” Dat benadrukte gastspreker Boldewijn vrijdag tijdens de discussieavond van de Surinaamse Partij van de Arbeid over de wijziging van het kiesstelsel.

“Een politieke partij is een rechtspersoon. Een politieke partij is een stofzuiger. Politieke partijen moeten hun ideologie uitdragen.” Hij merkte op dat partijen omwille van macht en zetels gaan samenwerken, maar niet om de visie van de partij over te dragen.

Hij is van oordeel dat partijen hun eigen beleidsdoelen door samenwerking niet meer kunnen nastreven. Dit omdat hun partners daar anders over denken. De andere gastspreker tijdens de discussie, Hardeo Ramadhin, heeft er geen moeite mee als partijen in combinatie verband gaan samenwerken.

Beide sprekers pleitten in hun betoog voor een landelijk evenredig kiesstelsel, dat partijen dwingt om zich ook op de districten te gaan richten. “Je kunt niet alleen in Paramaribo actief zijn”, aldus Boldewijn. Iedere politieke partij heeft de opdracht om mensen te gaan mobiliseren om te stemmen, zegt hij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.