Aruba stelt ultimatum: dreigt vluchten van SLM op Aruba te verbieden

Guinness Wereld Records
september 19, 2014
Today in Pop History
september 20, 2014
Show all

Aruba stelt ultimatum: dreigt vluchten van SLM op Aruba te verbieden

Als Suriname niet binnen vijf dagen reageert op de situatie met vliegmaatschappij Insel Air op Aruba, dan zal de Arubaanse overheid alle vluchten van de SLM van en naar Aruba verbieden. Dit verklaarde de Arubaanse minister van Transort, Otmar Oduber, donderdagmiddag aan de Arubaanse nieuwssite NoticiaCla.com.

De Arubaanse minister zegt sinds een week terug een spoedbrief aan minister Falisi Pinas van Transport Communicatie en Toerisme(TCT) te hebben gestuurd, over de problemen die Insel Air Aruba ervaart met zijn voorgenomen vluchten op Suriname. Daar is echter nog geen reactie op gekomen. Dit ondanks hij de bevestiging kreeg dat Pinas het schrijven wel heeft ontvangen.

De Arubaanse Transportminister zegt, dat Insel Air Aruba over een lokale vergunning beschikt en is de luchtvaartmaatschappij al twee maanden bezig met een legitiem verzoek, om op basis van de ‘open sky policy’ tussen de landen, op Suriname te kunnen vliegen.

Vandaag wordt naar verluidt door Aruba een rappelschrijven naar Suriname gestuurd, met het ultimatum waarin wordt gevraagd dat binnen vijf dagen, dus uiterlijk komende week woensdag, moet worden gereageerd, op straffen van het schrappen van de vluchten van SLM van en naar Aruba.Wel dient volgens de huidige overeenkomst tussen Suriname en Aruba een opzegtermijn van zes maanden in acht te worden genomen.

Aruba zegt dat Suriname(SLM) altijd gebruik heeft kunnen maken van het vijfde recht in de luchtvaart overeenkomst, de zogenaamde intermediate fifth freedom right. Dit houdt in dat Aruba via de partners van het Koninkrijk (2011) wel het recht heeft onder andere via Curaçao commerciële vluchten uit te voeren naar derde landen.

Ruim twee weken geleden leek Insel Air al een oplossing te hebben bedacht voor het conflict met Suriname. De Curaçaose tak zou een nieuw bedrijf op Aruba opzetten en verder gebruikmaken van de luchtvaartovereenkomst tussen Aruba en Suriname. Wat met dit voorstel is gebeurd is vooralsnog onduidelijk.Radio 10 probeert in de loop van de dag een reactie los te krijgen vanuit TCT in casu de SLM en andere luchtvaartautoriteiten, op dit ultimatum vanuit Aruba. JC(NEW 06u)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.