Artsen in Aleppo roepen Obama op tot instellen no-flyzone

Natuurbranden Zuid-Frankrijk onder controle
augustus 11, 2016
Sport 11 augustus
augustus 11, 2016
Show all

Artsen in Aleppo roepen Obama op tot instellen no-flyzone

TOPSHOT - A rebel fighter reloads the magazine of his weapon during clasahes with regime forces in Ramussa on the southwestern edges of Syria's northern city of Aleppo on August 6, 2016. Syrian rebels said they have broken a three-week government siege of second city Aleppo, turning the tables on Russian-backed regime forces who are now on the defensive. / AFP PHOTO / FADI AL-HALABI

De laatste artsen die nog in Aleppo werkzaam zijn, hebben de Amerikaanse president Barack Obama in een brief opgeroepen een no-flyzone in te stellen boven de belegerde Syrische stad. De artsen waarschuwen dat binnen een maand mogelijk geen medische instellingen meer over zijn als de aanvallen in het huidige tempo doorgaan.

De 29 artsen schrijven dat in de laatste maanden 42 aanvallen zijn geweest op medische faciliteiten in Syrië. Vijftien aanvallen vonden plaats op ziekenhuizen waar zij zelf werkzaam zijn. ‘De wereld heeft toegekeken en opgemerkt hoe ‘ingewikkeld’ Syrië is, terwijl weinig is gedaan om ons te beschermen’, aldus de artsen, die naar eigen zeggen ’talloze patiënten, vrienden en collega’s’ een gewelddadige dood hebben zien sterven.

De ondertekenaars hekel en de humanitaire corridors, die recent door het Syrische regime en Rusland zijn opgezet om inwoners een veilige uitweg uit de stad te bieden. ‘Deze corridors klinken als nauwelijks verholen bedreigingen voor de inwoners – vluchten of het ondergaan van een onbekend lot?’ De artsen zinspelen op het wantrouwen dat onder de inwoners heerst over de corridors. Ze vrezen arrestatie of executie als ze de stad via deze weg verlaten. De artsen denken dat een no-flyzone de enige manier is om de aanhoudende stroom bombardementen te stoppen. Ondertussen heeft Rusland een dagelijkse gevechtspauze van drie uur aangekondigd, zodat inwoners de nodige hulp kunnen krijgen. De Verenigde Naties hebben sceptisch gereageerd: volgens de hulporganisatie is een pauze van drie uur veel te kort om de hulp te bieden die nodig is.

Comments are closed.