Arrestaties bij protesten tegen Trump in grote Amerikaanse steden

VN-rechter gearresteerd in Turkije ondanks immuniteit
november 10, 2016
Handgranaat bij Franse ambassade Athene
november 10, 2016
Show all

Arrestaties bij protesten tegen Trump in grote Amerikaanse steden

Duizenden Amerikanen zijn in de nacht van woensdag op donderdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. In Oakland (Californië) kwam het tot een aanvaring tussen betogers en oproerpolitie.

De betogers gooiden stenen, flessen, vuurwerk en Molotov-cocktails naar de politie. Ook sloegen ze de ruiten van winkels in. Eén agent is daarbij gewond geraakt, de ernst van de verwondingen zijn echter niet bekend. De politie reageerde met traangas.

Naar schatting liepen zo’n zevenduizend personen mee in de optocht tegen Trump. Bij de rellen waren echter veel minder mensen aanwezig. Burgemeester van Oakland, Libby Schaaf, laat in een verklaring weten dat “samenwerking” de beste manier van protest is tegen de nieuw verkozen president. “Laat zien dat een multiculturele en progressieve stad als die van ons voorstander is van sociale gelijkheid.”

In New York werden tientallen mensen opgepakt. In Manhattan gingen woensdagavond duizenden mensen de straat op. Ook in andere delen van de stad kwamen honderden mensen samen om leuzen als ‘niet mijn president’ te scanderen. Betogers klommen in straatlantaarns en een  groep demonstranten stak de Amerikaanse vlag in brand volgens sensatiekrant New York Post. Zeker 62 mensen zouden zijn gearresteerd.

In Chicago kwamen duizend mensen samen bij het Trump International Hotel en Tower. De betogers riepen onder meer ‘Geen Trump! Geen KKK! Geen racistische USA.’ De politie sloot verschillende wegen af, zodat de demonstranten niet verder konden.

In het centrum van Los Angeles gingen duizenden mensen de straat op. Een drukke snelweg werd geblokkeerd, meldt Los Angeles Times.

Naast New York, Chicago en Oakland, protesteerden honderden mensen in Philadelphia, Boston, Seattle en Portland (Oregon). In Austin, de hoofdstad van Texas, liepen er volgens de politie ongeveer vierhonderd mensen door de straten. In San Francisco en Los Angeles worden nog protesten verwacht.

 

 

Comments are closed.