Arrestatie ETA-leden gevaar voor vredesproces’

Amerikaanse staat Georgia executeert eerste vrouw in 70 jaar
oktober 1, 2015
Sport 01 oktober
oktober 1, 2015
Show all

Arrestatie ETA-leden gevaar voor vredesproces’

De ETA heeft woensdag gezegd dat de recente arrestatie van twee van haar leden een gevaar is voor het ontmantelen van de resterende voorraad wapens en explosieven.

Twee leiders van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging werden vorige week door de Spaanse en Franse politie aangehouden. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Diaz zei na de arrestatie dat degenen die verantwoordelijk waren voor de opslag van de wapens van de ETA niet langer op vrije voeten waren. Die opmerking schoot de ETA in het verkeerde keelgat: ”het vredesproces is erdoor in gevaar gebracht.”

De ETA werd in de jaren vijftig, tijdens het bewind van generaal Franco, opgericht. De organisatie kondigde in 2011 een eenzijdig staakt-het-vuren af en zei haar wapens te zullen inleveren. Zij streefde decennia naar onafhankelijkheid en beschouwde zichzelf in oorlog met Spanje. De Basken voerden aanslagen en liquidaties uit. De bomaanslagen werden in de regel voorafgegaan door een waarschuwing. Desondanks wordt het aantal doden door het ETA-geweld geschat op circa achthonderd.

Comments are closed.