Dinsdag huishoudelijke vergadering over begrotingsbehandeling 2014
januari 12, 2014
Zevenhonderd doden door opstanden Syrië
januari 12, 2014
Show all

Ariel Sharon wordt maandag begraven

De staatsbegrafenis van de op zaterdag overleden Israëlische oud-premier Ariel Sharon zal aanstaande maandag plaatsvinden. Dat meldt NU.nl op gezag van de Jerusalem Post. De oud-premier zal maandagmiddag worden begraven op zijn gezinsranch in de Negev-woestijn, naast zijn vrouw Lily met wie hij 37 jaar getrouwd was. Zondag zal de kist van de op 85-jarige leeftijd overleden Sharon opgebaard liggen in de Knesset, het regeringsgebouw in Jeruzalem, waar de bevolking de leider een laatste eer kan bewijzen. Voordat zijn lichaam ter aarde wordt besteld zullen onder anderen premier Benjamin Netanyahu van Israël, vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten en de Israëlische president Shimon Peres de aanwezigen toespreken.

Onder anderen de Russische en Duitse ministers Sergej Lavrov en Frank-Water Steinmeier van Buitenlandse Zaken en de Britse oud-premier Tony Blair hebben al laten weten bij de ceremonie aanwezig te zijn. Sharon werd acht jaar geleden door een hersenbloeding getroffen en lag sindsdien in een coma. Vorige week werd bekend dat zijn toestand was verslechterd.  De staatsbegrafenis heeft volgens betrokkenen de nodige voeten in de aarde. Joodse religieuze richtlijnen vereisen dat een stoffelijk overschot binnen een dag wordt begraven.

”De Joodse wet is erg streng over de dag-na regel”, zei de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu begin januari tegen de Britse krant The Telegraph. ”Maar het is mogelijk om flexibel te zijn.” Volgens de zegsman staan de uitgebreide voorbereidingen die nodig zijn voor een staatsbegrafenis enig uitstel toe. Genodigden hebben dan meer tijd om naar Israël af te reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.