Anthony Caram: Situatie moeilijk, maar niet onoplosbaar

President Bouterse zal kantoor houden in het paleis
november 5, 2015
Sport 05 november
november 5, 2015
Show all

Anthony Caram: Situatie moeilijk, maar niet onoplosbaar

Hoogleraar Anthony Caram vindt dat Suriname in een moeilijke economische situatie is beland, “maar het is niet onoplosbaar”. Hij vindt dat “wij de komende twee jaar op onze tanden moeten bijten, totdat er meer vruchten zullen worden afgeworpen uit de natuurlijke hulpbronnen”. In die periode zal de goudmijn van Surgold in productie zijn en Staatsolie zal brandstof produceren. Caram vindt niet dat er sprake is van een crisis, want Suriname heeft genoeg mogelijkheden om uit de situatie te kunnen geraken.

Caram hield woensdag een lezing voor de Rotary, waarbij hij aangaf dat er geen goed financieel beleid is gevoerd. De regering, de Centrale Bank van Suriname, internationale organisaties en ratingbureaus hebben de situatie onderschat de afgelopen jaren. Er was weinig transparantie. Nu wordt de samenleving mee geconfronteerd dat de betalingsachterstanden van de overheid voor goederen en diensten boven de SRD 1,3 miljard is. Dat is ruim 7% van het bruto binnenlands product. Het gaat om een gigantische last.

“Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor het probleem,” stelt Caram. In gesprek met Starnieuws zegt de hoogleraar dat door het beleid dat gevoerd is en door de ontwikkelingen op de internationale markt “wij met z’n allen armer zijn geworden”. De exportopbrengsten zijn drastisch teruggelopen door de daling van de prijzen, maar ook is de productie verminderd. “Ook andere landen zijn armer geworden, maar dan moet er een aanpassingsprogramma worden uitgevoerd. De bestedingen moeten worden teruggedrongen, de belastingen moeten worden opgevoerd, er moet een integraal aanpassingsprogramma worden uitgevoerd. Hier is politieke wil en moed voor nodig”, constateert Caram. Zo meldt een bericht op starnieuws.

 

Comments are closed.