Ananasproducenten en LVV-ministerie gaan samen in zee

Dagbladen overzicht – 27 maart 2019
maart 27, 2019
Parlementsvoorzitter Simons erkent HVB niet als DNA-fractie
maart 27, 2019
Show all

Ananasproducenten en LVV-ministerie gaan samen in zee

Minister Soerdjan hoort problemen sector aan

Ananasproducenten geloven dat de samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij gaat zorgen voor een grotere afname van hun product. Vorige week bracht minister Lekhram Soerdjan een bezoek aan ananasboeren in het district Para. Ze legden de bewindsman hun problemen en de uitdagingen waarmee ze kampen voor. Marchano Stuger, directeur van Bio Pine Apple Suriname N.V, zegt aan Radio 10 dat daaronder de hoge productiekosten en de nodige ontbossing van arealen vallen. De ananasproducenten krijgen alvast training hoe het beste de vrucht te telen. Belangrijk is dat daarbij geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Met de incentives vanuit LVV en indien de aanplant voldoet aan de voorwaarden van het Suriname Agriculture Market Acces Project (SAMAP), is het mogelijk goede vooruitgang te boeken zegt Stuger.  

Als bedrijfsdirecteur geeft hij aan ook geloof te hebben in het project. Vanaf 2017 is er een verdubbeling te merken in het aantal ananastelers. LVV heeft hen geadviseerd zich te bundelen in een coöperatie, om in aanmerking te kunnen komen voor een grote ‘grant’, ofwel projectlening. Volgens Stuger zijn ze daartoe bereid om zodoende een herhaling te voorkomen van het fiasco waarop de opzet van de cassavefabriek is uitgedraaid.

Marchano Stuger, directeur van Bio Pine Apple Suriname N.V. Zijn bedrijf verwerkt de ananas tot een gekonfijt product waarvan vervolgens ook stroop wordt gemaakt. De producten vinden afzet in Paramaribo. Er bestaan ook reeds exportplannen.

Comments are closed.