Amnesty: politie in Rio executeert mensen

Groot-Brittannië verlengt luchtaanvallen tegen IS in Irak
augustus 4, 2015
Sport 04 augustus
augustus 4, 2015
Show all

Amnesty: politie in Rio executeert mensen

Buitengerechtelijke executies zijn in Rio de Janeiro aan de orde van de dag, zegt Amnesty International. In een rapport beschrijft de mensenrechtenorganisatie de misdragingen van de militaire politie in de Braziliaanse miljoenenstad. De afgelopen tien jaar kwamen 5132 mensen om als gevolg van politiegeweld. Het zijn vooral zwarte mannen tussen 15 en 29 jaar oud.

Dodelijke schietpartijen, mishandelingen en andere misdrijven zijn aan de orde van de dag. In de officiële politieverslagen wordt steevast melding gemaakt van een confrontatie met verdachte criminelen. De slachtoffers krijgen dus altijd zelf de schuld. Amnesty signaleert twee oorzaken voor het grote aantal slachtoffers: de strijd tegen de illegale drugshandel in de sloppenwijken en het gebrek aan duidelijke regels voor wapengebruik in dichtbevolkte gebieden. Agenten zouden opereren onder het motto ‘eerst schieten, dan vragen stellen’. Op de plaats delict vervalst de politie bewijsmateriaal.

Zo wordt een wapen naast het slachtoffer gelegd of wordt het slachtoffer verplaatst. Politiegeweld wordt in Brazilië nauwelijks onderzocht. Na de 220 onderzoeken die in 2011 werden gestart, werd slechts één agent aangeklaagd. Daardoor wekken de autoriteiten de indruk dat zij politiegeweld tolereren, aldus Amnesty. Rio is in 2016 het decor van de Olympische Spelen. Er is de regering veel aan gelegen dat het land een goede indruk maakt. Er zijn 85.000 agenten op de been gebracht die de criminaliteit moeten beteugelen. Regelmatig houden ze ‘schoonmaakacties’ in de sloppenwijken van de stad, waar gewapende drugsbendes de dienst uitmaken.

Comments are closed.