Amerikaanse verkiezingen: Biden (253) vs Trump (214)

Vandaag In Het Verleden – 4 november 2020
november 4, 2020
Ambtelijk overleg Suriname en Nederland afgesloten
november 5, 2020
Show all

Amerikaanse verkiezingen: Biden (253) vs Trump (214)

-Enorme spanning in swing states, om 12.30 uur valt mogelijke beslissing
-Trump start nog een rechtszaak, ditmaal in Nevada
-Europese waarnemers: Trump ondermijnde vertrouwen in democratie
-Biden én Trump breken record: nog nooit kregen kandidaten zó veel steun

Het is nog altijd niet duidelijk wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. –De democratische kandidaat Joe Biden staat nog altijd op 253 kiesmannen tegenover 214 voor zittend president Donald Trump. Wie 270 kiesmannen haalt of meer, wint de verkiezingen.

CNN heeft van officiële kiesbureaus uit drie cruciale staten gehoord wanneer een volgende (grote) update wordt gegeven. Het gaat om Georgia, Nevada en Arizona. In Georgia wordt om 12.30 uur Surinaamse tijd een update gegeven, in Nevada rond twee uur ’s middags Surinaamse tijd en ten slotte Arizona rond vijf uur donderdagmiddag.

Volgens die planning zou Biden om 12.30 uur de verkiezingen kunnen winnen, als hij zijn opmars in Georgia doorzet. Hij verkleinde de achterstand in de nacht van woensdag op donderdag al tot 18.000 stemmen. AP stelt dat Biden met de zestien kiesmannen van de staat de finishlijn van 270 passeert, maar dat persbureau heeft de Democraat ook al in Arizona tot winnaar benoemd. Andere media wachten af, omdat zij het verschil met Trump in Arizona niet groot genoeg achten.

-Het campagneteam van Trump spant een rechtszaak aan in de staat Nevada om veronderstelde verkiezingsfraude. Volgens Fox News claimt de campagne dat zeker 10.000 mensen die in de staat bij de presidentsverkiezingen hun stem hebben uitgebracht, niet langer in Nevada wonen. De voorsprong van voormalig vicepresident Biden op Trump bedraagt volgens verschillende Amerikaanse media nu circa 7600 stemmen, met 86 procent van de stemmen geteld. Biden staat op 49,3 procent van de stemmen en Trump heeft nu 48,7 procent.

De Amerikaanse president en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift. Trump had al duidelijk gemaakt dat hij via de rechter wil afdwingen dat het verkiezingsproces verloopt zoals hij dat wil. Hij wil onder meer dat in een aantal sleutelstaten zoals Michigan het tellen van stemmen wordt gestopt. Een eerdere rechtszaak van Trumps advocaten in Nevada werd woensdag verworpen.

De waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt dat president Trump het vertrouwen in de democratie heeft ondermijnd door te zeggen dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen. “Ongefundeerde beweringen over systematische tekortkomingen, nota bene door de zittende president, ook op verkiezingsavond, schaden het publieke vertrouwen in democratische instituties”, aldus de Duitse parlementariër Michael Link, die namens de OVSE de verkiezingen in de VS monitort.

Trump beweerde dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd zonder die claim verder te verduidelijken. Ook riep hij de overwinning uit, terwijl er nog miljoenen stemmen moesten worden geteld. Trump en Biden hebben samen een record gebroken deze verkiezing. Nog nooit kreeg een Democratische of Republikeinse presidentskandidaat zo veel steun als dit jaar. Volgens The New York Times en Fox News heeft Biden zo’n 72 miljoen stemmen binnen en Trump 68,5 miljoen stemmen, records voor zowel de Democraten als Republikeinen.  Het oude record was in handen van Barack Obama. Obama kreeg in 2008 bijna 69,5 miljoen stemmen. Vier jaar later werd hij herkozen dankzij de steun van net geen 66 miljoen Amerikanen. Vier jaar geleden won Hillary Clinton de ‘popular vote’ met ruim 65,8 miljoen stemmen, maar door het kiesstelsel verloor ze de verkiezingen van Donald Trump, die bijna 63 miljoen stemmen kreeg.

Comments are closed.