Amerikaanse rijst verliest marktaandeel Jamaica aan Suriname en Guyana

De NPS leeft nog in Nickerie
februari 3, 2014
Bomvol Nesty Sporthal in vervoering tijdens Israël & New Breed concert
februari 3, 2014
Show all

Amerikaanse rijst verliest marktaandeel Jamaica aan Suriname en Guyana

Het is de eerste keer in de jongste geschiedenis dat Jamaica geen Amerikaanse rijst heeft geïmporteerd. Guyana en Suriname hebben de Amerikaanse rijst verdrongen van de Jamaicaanse markt. Vorig jaar heeft Jamaica helemaal geen rijst uit Amerika geïmporteerd. Volgens handelsbronnen is dit te wijten aan de kwaliteit en de prijs. Traditioneel werd de Amerikaanse padie primair gemalen in Jamaica en maakte ongeveer 20% uit van alle rijstimporten van het land.

In de afgelopen vijf jaar is de Amerikaanse invoer van rijst echter teruggevallen van 46.000 ton in 2008 naar iets meer dan drieduizend ton in 2012. In 2013 was er totaal geen Amerikaanse rijstimport in Jamaica. De enige rijstmolen in het land heeft de invoer van Amerikaanse padie volledig vervangen door importen uit Guyana. De totale markt blijft stabiel op ongeveer 90.000 ton per jaar. Daarnaast is Suriname in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een belangrijke leverancier.

In 2011 heeft Suriname 28% van de totale importen voor zijn rekening genomen. De importen uit zowel Suriname als Guyana vallen onder het gemeenschappelijk buitentarief (CET) voor Caricom-landen. Op dit moment is het CET op rijst 25% voor niet Caricom-landen. Deze voorkeursbehandeling voor Caricom-landen onderling, heeft de Amerikaanse rijst verdreven van de Jamaicaanse markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.