Amazone Resources klaar voor testvaart naar Barbados

Regering legt laatste hand aan Meerjaren Ontwikkelings Plan zegt Vp Adhin
november 22, 2016
VPAS doneert aan gezinnen met drie- en tweelingen
november 22, 2016
Show all

Amazone Resources klaar voor testvaart naar Barbados

de Amazone Resources FlexTank zal woensdag 25 miljoen liter zoetwater vervoeren naar Barbados. Het water, getapt uit de Surinamerivier is opgeslagen in een FlexTank en moet binnen een week over een afstand van ongeveer 1000 km naar het eiland gesleept worden. Het gaat om een testvaart. Amazone Resources gelooft dat de proefexport een succes zal zijn. Het bedrijf is van plan om de komende jaren ruim 50 miljoen euro te investeren in Suriname.

De vertegenwoordigers van de onderneming hebben maandag een persconferentie gehouden over deze operatie. De testvaart zou aanvankelijk vandaag (dinsdag) zijn, maar is door onvoorziene omstandigheden met een dag verlaat naar woensdag, deelt Erlyn Power, vertegenwoordiger van Amazone Resources in Suriname en het Caribisch gebied mee. Corporate Executive Officer, Auke Piek, geeft aan dat de rivier ‘buitengewoon krachtig’ is en voor ‘wat oponthoud’ heeft gezorgd. Met de testvaart worden de mogelijke problemen in kaart gebracht en zullen vele vragen beantwoordt worden. De resultaten zullen bepalen hoe de volgende FlexTank met een vermogen van veertig miljoen liters, ingezet zal worden.

Het is voor het eerst in de wereld dat een vaart met deze waterzaktechniek over een afstand van ruim 1000 kilometer wordt uitgevoerd. De verrichtingen van de zak worden dan ook op de voet gevolgd tijdens de test. De FlexTank is een Spaans-Italiaanse uitvinding om gigantische hoeveelheden water veilig, flexibel en goedkoop te vervoeren. Deze test wordt gedaan met een zak van zestig meters lang, een breedte van tien meter en vijf meter diep. Barbados heeft zich bereid verklaard mee te werken aan de testvaart en zal de FlexTank ontvangen om waterkwaliteit studies te doen. Het zoetwater zal niet gelost worden op Barbados, deelt Power mee. Tijdens de ceremonie die vandaag om 9 uur begint, zullen diverse sprekers ingaan op het unicum dat deze testvaart met zich meebrengt. De FlexTank zal dinsdag rond het middaguur bij de Waterkant aankomen en daar een dag blijven liggen. Belangstellenden kunnen de FlexTank vanaf de kade ter hoogte van De Nationale Assemblee zien liggen. Woensdagochtend zal de zak bij hoge waterstand Suriname verlaten en de oversteek naar Barbados aanvangen. Starnws

Comments are closed.