Alcoa vertrekt eind november uit Suriname

Nieuwe Stroom en Watertarieven gaan vandaag in; Regering en vakbeweging nog niet op 1 lijn
september 15, 2015
Hongarije arresteert eerste vluchtelingen
september 15, 2015
Show all

Alcoa vertrekt eind november uit Suriname

Multinational Alcoa is bezig zijn huidige capaciteit van de Suralco-raffinaderij te Paranam af te bouwen. Tot en met 30 november zal nog een resterend deel, 887.000 ton worden afgewerkt. Daarna is de raffinaderij inactief en is het vertrek van Alcoa een feit. 

De herstructureringskosten van Suralco bedragen met de inperking volgens de moederorganisatie tussen de US$ 65 miljoen en US$ 75 miljoen.

In maart nog liet Alcoa weten dat hij de 2,8 miljoen ton raffinagecapaciteit van de Suralco-plant zou evalueren. Er zou verder worden verminderd of worden gestopt. Het besluit is nu genomen om te stoppen.
Begin oktober 2014 zijn Suriname en Alcoa onderhandelingen gestart om een gezamenlijke oplossing te vinden voor de Suralco die met aflopende bauxietreserves te kampen heeft. Ook over de Afobaka krachtcentrale wordt onderhandeld om tot een lange termijn energieplan te komen.

Nu heeft de Alcoa duidelijk aangegeven dat de Suralco-plant gesloten wordt.
Suralco is een onderdeel van de Alcoa World Alumina and Chemicals group of companies die voor zijn 60% eigendom is van Alcoa Inc., en 40% van Alumina Limited. Ondertussen is bekend geworden dat de Staat Suriname vier bedrijven heeft opgericht indien wordt besloten dat de operaties van Alcoa, waaronder Suralco en de Afobaka krachtcentrale, worden overgenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft in De Nationale Assemblee bevestigt dat de bedrijven zijn opgericht. Hij zei dat het nog niet duidelijk is voor welk model er zal worden gekozen.

Comments are closed.