Al bijna half miljoen bootvluchtelingen aangekomen in Europa

Hongarije roept noodtoestand uit bij grens met Servië
september 15, 2015
Schutter Amerikaanse universiteit schiet zichzelf dood’
september 15, 2015
Show all

Al bijna half miljoen bootvluchtelingen aangekomen in Europa

Bijna 465.000 vluchtelingen hebben dit jaar al via de Middellandse Zee Europa bereikt, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag. Sinds vrijdag hebben 32.000 mensen de oversteek gemaakt. In heel 2014 vluchtten circa 197.000 mensen over zee naar Zuid-Europa.

Een woordvoerder van de IOM riep de Europese Unie op veel meer daadkracht aan de dag te leggen bij de opvang van vluchtelingen. “Hoe langer politieke besluiten uitblijven, hoe groter de chaos”, waarschuwde de zegsman. Het grootste aantal van de vluchtelingen werd geregistreerd in Griekenland, zo’n 70 procent. Vooral migranten uit Syrië en Afghanistan komen daar aan.In Italië werden zo’n 121.000 mensen geteld, wat neerkomt op ongeveer 28 procent. Het land heeft te maken met een meer gevarieerde groep vluchtelingen, zowel asielzoekers als economische vluchtelingen. Elk geval moet individueel worden beoordeeld voor hun vluchtelingenstatus.

In totaal hebben 2.748 migranten de overtocht niet overleefd. Door extra controles op het water lijkt het sterftecijfer iets te dalen. De route via de Middellandse Zee is de gevaarlijkste voor migranten om Europa te bereiken.

Comments are closed.