Aanbesteding herstel Arawara-sluis binnen een maand
januari 27, 2020
SWM station Kwamala Samutu in bedrijf
januari 27, 2020
Show all

Afzet voor rijst tot 2021 gegarandeerd

Boeren mogen hogere padie opkoopprijs verwachten

Met de overeenkomst tussen de regeringen van Suriname en Venezuela voor de export van 30 duizend ton witte rijst, is de afzet van rijst uit Suriname tot 2021 gegarandeerd. Zaterdag is een aanvang gemaakt met het laden van het tweede schip met rijst voor Venezuela. Dit schip zal de tweede tranche van 2500 ton vervoeren. Speciaal voor deze gelegenheid was behalve Landbouw-minister Rabin Parmessar ook ambasadeur Ayerin Yesenia Flores Rivas van de Bolivariaanse republiek Venezuela, naar Nickerie afgereisd. Volgens de ambasadeur geeft deze overeenkomst blijk van een goede relatie tussen beide landen. De diplomaat ziet deze relatie graag verder uitgebouwd.

Parlementariër Rashied Doekhie die ook op de haven was sprak de hoop uit dat de gegarandeerde export vooral de boer ten goede zal komen. Met de tweede verscheping is er nu bijkans 5000 ton rijst naar Venezuela vervoerd. Volgens regeringsadviseur Ramon Abrahams die belast is met de export betekent dit dat de boeren in Nickerie genoeg zullen moeten produceren om de overige 25000 ton voor export te kunnen halen. Abrahams zegt dat door deze gegarandeerde afzet boeren reeds aan het eind van dit seizoen mogen rekenen op een opkoopprijs van minimaal SRD 110,- per baal natte padie van 79 kg.

Het is de bedoeling dat hetzelfde schip dat de rijst naar Venezuela vervoert terugkeert met kunstmest voor de rijstsector. Hiermee is ook de voorziening van deze belangrijke input voor de sector, gegarandeerd. Minister Parmessar bracht in herinnering dat een zak kunstmest 6 maanden terug nog voor SRD 225,- werd verkocht; deze is reeds geruime tijd gedaald naar SRD 165,-. Wanneer straks de ureum uit Venezuela is aangevoerd zal deze prijs verder moeten dalen naar maximaal SRD 150,-.

Comments are closed.