Afobaka krachtcentrale in Surinaamse handen

Dagbladen overzicht – 2 januari 2020
januari 2, 2020
SWM plaatst tarieven grootverbruikers onder vergrootglas
januari 2, 2020
Show all

Afobaka krachtcentrale in Surinaamse handen

Staatsolie beheert waterkrachtwerk

De Afobaka krachtcentrale en alle bijbehorende waterwerken zijn vanaf 1 januari Surinaams eigendom. De overdracht door Alcoa werd op 31 december gefinaliseerd. Direct daarna werd de dam overgedragen aan Staatsolie Maatschappij Suriname.

Staatsolie directeur Rudolf Elias en daarvoor minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronne. De dam zal worden beheerd door het directoraat ‘Power en Renewables’; speciaal hiervoor opgezet binnen staatsolie. Om de overdracht op 31 december te laten plaatsvinden moest Suriname eerst een achterstallige stroomrekening van 111 miljoen Amerikaans dollar betalen aan Alcoa. Daarvoor is 125 miljoen geleend op de kapitaalmarkt via het Oppenheimer Fonds. Het geld moet binnen vier jaar worden terugbetaald. Minister Gillmore Hoefdraad wil dit echter eerder doen.

President Desi Bouterse start vandaag met informatiesessies om maatschappelijke groeperingen te informeren over dit historisch moment. Als eerst zijn de politieke partijen vertegenwoordigd in De Nationale Assemblee aan de beurt.

Vicepresident Ashwin Adhin. President Desi Bouterse was woensdag niet zelf aanwezig op de persconferentie. Hij werd verontschuldigd door de vicepresident.

Comments are closed.